Nyck de Vries en Steijn Schothorst hebben punten gescoord in allebei de GP3-races op Spa. De Vries stond na race één ook nog op het podium.

McLaren-protegé Nyck de Vries was derde in de eerste race en achtste in de tweede. Met zijn weekend was hij ‘eigenlijk niet heel erg happy’, vertelt hij ondanks de podiumplek in de eerste wedstrijd, waarin hij lang om de leiding vocht met zijn ART-teamgenoot Charles Leclerc, de kampioenschapsleider.

“Dat was op zich een redelijke, prima race, maar ik heb te veel druk gezet op Charles, waardoor mijn banden te vroeg snel slechter werden. Ik heb dat niet goed gespeeld”, zegt De Vries, die dacht dat de race een tweestrijd zou zijn: “Daarom bleef ik druk zetten, ik wilde Charles een fout laten maken.”

Door het pushen en de hoge bandenslijtage op het eind, werd De Vries nog ingehaald door Jake Dennis. “Wat kun je ook doen?”, vraag De Vries zich af. “Het is mentaal moeilijk iemand weg te laten lopen en denken dat je het verschil later nog wel maakt. Dat heb ik dus ook niet gedaan.”

“Als ik Charles wel had laten gaan, had hij bovendien ook snelheid geminderd en het gat naar mij gereguleerd. Het is een heel moeilijk spel”, erkent De Vries, voor wie race twee lastiger was omdat de snelheid niet in de auto zat om aan te vallen.

2016 GP3 Series Round 6 Spa-Fracorchamps, Spa, Belgium. Saturday 27 August 2016. Steijn Schothorst (NED, Campos Racing) Photo: Sam Bloxham/GP3 Series Media Service. ref: Digital Image _SBB5539

Schothorst neemt tien punten mee uit Spa.

Schothorst
Steijn Schothorst finishte achtereenvolgens als zesde en zevende. “Dit was het eerste weekend waarin we in beide races punten hebben gehaald. Duidelijke vooruitgang dus wat dat betreft, al was de zaterdag wel wat makkelijker dan de zondag.”

Dat kwam door de koelere omstandigheden, waarvoor Schothorst en zijn team Campos wellicht niet genoeg aan de auto hadden aangepast. “We waren misschien wat conservatief, maar als je zaterdag competitief bent, wil je ook niet te veel veranderen. Dit is echter iets waar we van leren.”

Qua pace zit Schothorst met Campos nu ’tussen plek vijf en tien’, meent hij. De top vijf had er zondag ook wel ingezeten, denkt Schothorst. De koelere omstandigheden, set-up, hoge bandenslijtage en drie safety car-situaties waren echter niet gunstig voor de Nederlander.

“Ik ben op zich wel tevreden met het resultaat en werk van het team en mezelf. Ik mag niet klagen”, zegt de coureur die met een lekker gevoel naar Monza gaat: “Want dit geeft vertrouwen, voor het team en mijzelf. Ik denk dat we daar ook punten kunnen scoren als we deze lijn vasthouden.”

Beeld: GP3 Media.