In het gokparadijs van Macau sluit Max Verstappen zijn Formule 3-seizoen af met Van Amersfoort Racing. De 17-jarige stelde van te voren al dat het lastig zou kunnen worden en ondervond dat ook tijdens de kwalificatie.

Verstappen heeft zich tijdens de eerste van de twee kwalificaties als zesde gekwalificeerd. Tom Blomqvist claimde de voorlopige pole positie voor de kwalificatierace. “Macau is geen gemakkelijk circuit, maar ik had het redelijk snel onder de knie”, verklaart Verstappen tegenover zijn website.

“Tijdens zo’n eerste sessie wil je de auto natuurlijk niet plat rijden, dus ik nam niet teveel risico’s”, legt hij uit. “Op Macau staan de muren direct naast het asfalt, dus een klein foutje kan je in de vangrails doen belanden. Het is een uitdagend circuit, erg leuk om te rijden met die krappe hairpins, rechte stukken en snelle bochten. Kortom: een mooie mix.”

Verbetering

In de 40 minuten durende kwalificatie bezette Verstappen gedurende het eerste kwartier de eerste plek. Maar terwijl de concurrentie zich bleef verbeteren, had de Nederlander moeite om met dezelfde stappen vooruit te komen, ondanks dat hij na negen ronden twee nieuwe banden had laten monteren.

Uiteindelijk reed de Red Bull Junior in zestien ronden een tijd van 2:12.811 en bleef hij daarmee steken op de zesde stek. “De eerste kwalificatie begon heel goed voor mij. In het begin stond ik vooraan, maar wist mezelf daarna niet meer voldoende te verbeteren. We bekijken nu hoe we dat kunnen veranderen. Aan het gebruik van de banden ligt het volgens mij niet.”

Op vrijdag staan er weer een vrije training en de tweede kwalificatie op het programma. Verstappen is gedreven er dan meer uit halen. “Er zit sowieso meer in. Mijn theoretische snelste rondetijd was één seconde beter. Over het algemeen denk ik dat we dichter bij de kop kunnen zitten dan waar we nu staan. We zullen zien. Ik ga mijn best doen!”

Gridpenalty

De Nederlander kreeg na de sessie nog een teleurstelling te verwerken. Hij heeft net als Esteban Ocon twee startplaatsen straf gekregen voor de kwalificatierace. Het tweetal zou door een rood licht zijn gereden en daardoor een weging hebben gemist tijdens de eerste vrije training op donderdagochtend. 

“Ik ben me er totaal niet van bewust geweest. Ik dacht dat het rode licht voor een code rood op de baan gold. Ook Ocon, die achter mij de pits inging, vergiste zich en reed door. Laat ik er maar niet te veel over zeggen. Het hoort er kennelijk bij”, zei Verstappen tegenover de Telegraaf.