In 2002 was Toyota het laatste compleet nieuwe team dat bij het debuut punten wist te scoren. Tot vandaag, want Romain Grosjean scoort met zijn knappe zesde plaats acht punten voor Haas F1.

Romain Grosjean ving de race na een weinig indrukwekkende kwalificatie aan vanaf de negentiende startplaats. Aan het eind van de race heeft hij die, geholpen door een gelukkige strategie, weten om te zetten in de zesde plaats aan de finish. De hoorbaar geëmotioneerde Fransman meldt zich in de uitloopronde op de boordradio.

“Luister jongens, dit is voor ons niks minder dan een overwinning. Welkom in de wereld die Formule 1 heet, Gene. Dit is onze dag, de dag waarop we geschiedenis hebben geschreven.”

Grosjean kreeg op weg naar de top zes wat hulp van zijn teamgenoot. Esteban Gutiérrez kwam ongelukkig met Fernando Alonso in aanraking, wat de horrorcrash van de Spanjaard tot gevolg had. “Dat was een bepalend moment voor de rest van mijn race”, aldus Grosjean. “De neutralisatie zorgde ervoor dat we zonder tijdverlies een pitstop konden maken, waarna we tot het eind van de race op de roodgerande banden konden blijven rijden. Dat was een gok, maar pakte erg goed uit.”

Formula One World Championship 2016, Round 1, Australian Grand Prix, Melbourne, Australia, Sunday 20 March 2016 - Esteban Gutierrez (MEX), Haas F1 Team

Gutiérrez
Esteban Gutiérrez is kort na het ongeluk met Alonso vooral opgelucht dat ze allebei ongedeerd zijn gebleven: “We hebben niet veel gesproken, maar nadat ik zijn auto in mijn spiegels zag liggen, maakte ik me even heel veel zorgen. Ik stapte zo snel mogelijk uit en rende naar hem toe om te zien of hij oké was. De opluchting was dan ook groot toen dan het geval bleek.”

Over het hoe en waarom van de crash, durft Gutiérrez nog geen uitspraken te doen. “Ik wist dat Fernando achter me zat, maar de klap kwam desondanks als een verrassing. Ik moet de videobeelden zien om werkelijk te begrijpen wat er is gebeurd.”