Romain Grosjean heeft zich in Australië als negentiende gekwalificeerd voor nieuwkomer Haas, maar de Fransman is er van overtuigd dat er een veel beter resultaat in zat.

Dat hij dat niet heeft kunnen bewijzen, komt volgens Grosjean door het afvalsysteem dat nu in de kwalificatie gehanteerd wordt. “Ik was net met een goed rondje bezig, maar kreeg niet eens de kans dat af te maken, omdat de tijd er ineens op zat”, verwijst hij naar de eliminatie-interval van negentig tellen die na de eerste paar minuten geldt.

“Dit is irritant, want de auto deed het goed en op basis van performance waren we sterk genoeg om verder vooraan te staan”, moppert Grosjean. “We schoten alleen te kort wat betreft het werk in de garage. We konden niet snel genoeg weer naar buiten, waardoor we nu dus verder terug op de grid staan dan waar we thuishoren.”

Formula One World Championship 2016, Round 1, Australian Grand Prix, Melbourne, Australia, Saturday 19 March 2016 - Esteban Gutierrez (MEX) Haas F1 Team VF-16.

Gutiérrez kwalificeerde zich als twintigste in de Haas.

Teamgenoot Esteban Gutiérrez was maar liefst 1.2 seconde trager dan Grosjean en eindigde op P20. Hij voert dezelfde redenen aan als Grosjean voor zijn resultaat. “Het is enigszins frustrerend dat onze rondetijden niet reflecteren hoe competitief we eigenlijk zijn”, voegt hij daar woorden van gelijke strekking aan toe.

Gutiérrez twijfelt er echter niet aan dat Haas ‘zal leren als team effectiever te werken’ en benadrukt dat het belangrijk is met positivisme vooruit te kijken. “We moeten gewoon hard werken en progressie blijven boeken.”

Wat de race van zondag betreft, laat collega Grosjean optekenen dat uitrijden het doel moet zijn: “Dit is altijd een lastige race, wat betekent dat simpelweg finishen prioriteit heeft. Ik weet ook dat eigenaar Gene Haas wil dat we het einde halen, en wie weet wat het ons aan de streep oplevert als dat lukt?”, blikt ook Grosjean hoopvol vooruit.