De Haas VF-16 is volgens Romain Grosjean één van de beste auto’s die hij tot zijn beschikking heeft gehad. “Het is een auto met veel potentieel.”

Dat vertelt Grosjean, die tijdens de seizoensopener van 2016 gelijk acht punten scoorde bij Haas’ debuut in de Formule 1, zo’n anderhalve week na die voor het Amerikaanse team zo geslaagde vuurdoop.

“We hadden in de race in Australië wat geluk met de rode vlag, maar eerder hadden we juist pech in de kwalificatie. Het was echter een geweldig debuut voor ons. Veel beter dan we hadden verwacht. Om als nieuw team gelijk in staat te zijn punten te scoren, is super. Voor ons, uiteraard, maar ook voor de Formule 1 als geheel”, meent Grosjean.

Ondanks dat de Fransman toegeeft dat er wat geluk bij de puntenfinish kwam kijken, benadrukt hij ook dat de Haas VF-16 een hele goede auto is: “Het is waarschijnlijk één van de beste bolides die ik ooit heb bestuurd”, zegt de coureur die eerder voor Renault en Lotus racete.

Realistischerwijs erkent Grosjean dat niet elk weekend zo goed zal verlopen voor nieuwkomer Haas. “Ik zal dan ook zeker niet zeggen dat we hier wel even topvijf rijden, maar we zijn als team wel goed uit de startblokken gekomen.”

“Natuurlijk zullen we nog ups and downs meemaken, maar we beschikken echt over een auto met veel potentieel. Als het lukt kilometers te maken, kunnen we er nog veel uithalen. En zoals gezegd: we zijn dit jaar goed begonnen.”

Formula One World Championship 2016, Round 1, Australian Grand Prix, Melbourne, Australia, Sunday 20 March 2016 - Esteban Gutierrez (MEX), Haas F1 Team

Gutiérrez’ chassis raakte beschadigd in Australië.

Gutiérrez
Waar Haas’ eerste Formule 1-optreden door de puntenfinish van Grosjean als droomdebuut kan worden omschreven, daar was er ook een minder positief punt: teamgenoot Esteban Gutiérrez was betrokken bij de crash van Fernando Alonso en zijn bolide raakte daarbij én daarna beschadigd.

De schade bij de crash viel nog wel mee, maar Gutiérrez’ VF-16 raakte bij het wegtakelen nog verder beschadigd, zo vertelt hij aan Autosport. Zodoende kan de Mexicaan het exemplaar dat hij in Australië gebruikte komend weekend dus niet gebruiken en hij zal in Bahrein met een nieuw chassis rijden.