*

Grosjean: ‘Het was veel te gevaarlijk’

Jan van der Burgt

Jan van der Burgt

1 jaar geleden

Grosjean: ‘Het was veel te gevaarlijk’
Sutton Images

Romain Grosjean blijft bij zijn standpunt dat hij over boordradio voor en na zijn crash in de kwalificatie al duidelijk wilde maken: “We hadden nooit aan die kwalificatie mogen beginnen.”

Grosjean luidt na afloop van zijn kwalificatie zijn betoog ten overstaan van de camera’s in met de woorden: “Ik moet echt proberen kalm te blijven en niks te zeggen waar ik later spijt van krijg.”

Het geeft aan hoe boos is Romain Grosjean is op de mensen die besloten hebben om 14.00u het licht aan het eind van de pitstraat op groen te zetten: “Dat had niet mogen gebeuren”, meent de Fransman. “Dat heb ik ook meteen via de boordradio kenbaar gemaakt. Ik was vast niet de enige die geen hand voor ogen zag. Het was veel te gevaarlijk op de baan.”

Even nadat Grosjean de voorlopig derde tijd op de klokken bracht, verloor hij op het rechte stuk de controle over zijn auto. Volgens Grosjean, die via de vangrails links uiteindelijk aan de rechterzijde van de baan tot stilstand kwam, onderstreept dat gegeven zijn gelijk: “Het toont aan dat er meer water lag dan de auto kon handelen, want een Formule 1-wagen crasht niet zomaar op een recht stuk.”

Grosjean baalt niet alleen van de crash, maar ook van de machteloosheid van de coureurs om iets aan een dergelijke situatie te doen: “Er wordt gewoon niet naar ons geluisterd. Ik vind het niet normaal dat dat onder gegeven omstandigheden niet gebeurt”, sneert Grosjean naar de wedstrijdleiding, die zich in de persoon van Charlie Whiting van geen kwaad bewust is:

“Het was heel moeilijk om in te schatten wat het weer ging doen en op het moment dat we besloten de kwalificatie aan te vangen, begon het net wat harder te regenen. We kunnen nu gaan redetwisten over wat nu exact de aanleiding was voor Romain’s crash, maar feit is dat er van tijd tot tijd mensen crashen als ze de limiet opzoeken.”