Romain Grosjean is na afloop van de Grand Prix van Italië gediskwalificeerd en verliest zijn zesde plaats van gisteren. Zijn Haas kwam niet door de technische keuring nadat Renault beroep aangetekend had.

Grosjean finishte de race gisteren als zesde, waardoor Renault en Haas op gelijke hoogte kwamen in de stand van de constructeurs. Kort na de race maakte Renault echter bekend dat het in beroep ging tegen Grosjeans resultaat omdat zijn auto mogelijk niet legaal zou zijn. De VF18 zou een illegale vloer hebben en Renault leverde daar meerdere bewijsstukken voor. Met succes: op grond daarvan kreeg Grosjean een diskwalificatie aan zijn broek.

De diskwalificatie is het gevolg van een regelverandering die de FIA in juli doorvoerde. De Formule 1-teams moesten hun auto’s voor de Grand Prix van Italië in orde hebben. Haas kon hier door de zomerstop niet aan voldoen en heeft de FIA ge-e-maild voor uitstel tot Singapore. Het Amerikaanse team kreeg daar geen reactie op en ging er daarom vanuit dat de oplossing akkoord was, maar de stewards oordelen anders. Minstens één ander team zou immers ook in staat geweest zijn om het onderdeel op tijd te produceren. De stewards hebben Grosjean daarom gediskwalificeerd vanwege een illegale vloer.

Haas laat het er niet bij zitten en tekent beroep aan. “Wij zijn het niet eens met de beslissing van de stewards om ons team een straf te geven”, verklaart teambaas Guenther Steiner. “We hebben sterk het gevoel dat de zesde plaats in de Grand Prix van Italië voor ons is. We tekenen beroep aan tegen de beslissing van de stewards.”

Grosjean verliest voorlopig in ieder geval zijn zesde plek en bijbehorende acht punten. Renault blijft daardoor vierde in het kampioenschap. Ocon en Pérez schuiven in de raceuitslag op naar plaats zes en zeven, gevolgd door Sainz en Stroll. Ook Sirotkin profiteert: hij schuift op naar plek tien, waardoor hij zijn eerste WK-punt scoort. Daardoor hebben alle coureurs nu minstens een punt gescoord dit seizoen.