Esteban Gutiérrez heeft van alle kandidaat-coureurs de beste papieren in handen om een zitje bij het in 2016 haar entree makende Haas F1 te verkrijgen. Dat meldt Motorsport.com.

Volgens de doorgaans goed geïnformeerde Engelstalige publicatie heeft Ferrari-testrijder Gutiérrez (links op de foto) de beste kansen omdat hij financiële ondersteuning geniet van de Mexicaanse telecomgigant Claro. Dit is één van de ondernemingen van de Mexicaanse tycoon Carlos Slim, die met Escuderia Telmex een ontwikkelingsprogramma voor Mexicaanse coureurs heeft waar Gutiérrez deel van uitmaakt.

In gesprek met Motorsport.com vertelt teameigenaar Gene Haas (tweede van links op de foto, naast Gutiérrez) dat de kandidatenlijst ‘inmiddels is teruggebracht tot een stuk of vijf namen’. Hoewel hij de kandidaten niet explicitiet bij naam noemt, impliceert Haas wel dat Gutiérrez’ naam op de lijst prijkt, door zijn interesse in de 24-jarige Mexicaan te bevestigen.

“Esteban is testrijder bij Ferrari. Zij denken dat hij over veel talent beschikt en zouden graag zien hoe hij het doet. Het zou voor beide partijen dus interessant kunnen zijn”, zegt Haas, wiens team nauw samenwerkt met Ferrari en die de band met de Scuderia dus mogelijk verder zou kunnen versterken door voor Gutiérrez te gaan.

Een beslissing is echter nog niet gemaakt, benadrukt Haas, die aangeeft vermoedelijk ‘over een week of vier’ knopen door te hakken. “Dit is de tijd waarin de echte beslissingen op de rijdersmarkt worden gemaakt en wij willen graag zien hoe dat voor de huidige teams uitpakt, zodat we weten wie er allemaal voor ons beschikbaar zijn.”

“Het lijkt erop dat veel teams voor steeds jongere coureurs gaan, wat betekent dat er misschien ervaren krachten op de markt komen”, constateert Haas, die herhaaldelijk heeft aangegeven dat hij idealiter twee ervaren coureurs in zijn auto’s wil zetten. Met 38 Grands Prix achter zijn naam en steun uit Mexico én van Ferrari lijkt Gutiérrez daarbij inderdaad een goede kandidaat.

Ook de naam van Jean-Eric Vergne wordt echter genoemd. Hij heeft wel net net een deal getekend om voor Citroën DS Virgin in de Formule E te racen, maar zou desondanks nog een optie zijn voor Haas, bericht Motorsport. De Formule E-kalender botst met de Formule 1-kalender, maar rijderswissels zijn heel gewoon in de Formule E. Ook Nico Hülkenberg is genoemd, al is de Force India-coureur volgens Haas wellicht geen realistische optie.