De Amerikaan Gene Haas heeft drie ervaren krachten bovenaan zijn lijstje staan voor de twee racezitjes die hij te vullen heeft als zijn Haas F1 Team in 2016 op de grid verschijnt. Het gaat daarbij om Jean-Eric Vergne, Esteban Gutiérrez en vermoedelijk ook Nico Hülkenberg.

Dat heeft Haas verklapt tijdens de opening van een nieuwe vestiging van Haas Automation in Portugal. Volgens Motorsport-Total heeft Haas daarbij – net als eerder – aangegeven dat hij ervaren coureurs wil hebben en dat er drie namen bovenaan zijn lijstje staan: “Waarvan er twee momenteel testcoureur bij Ferrari zijn”, wordt Haas geciteerd, doelend op Vergne en Gutiérrez, de testrijders van het team waar Haas een technische samenwerking mee heeft.

“De derde naam is van een coureur die nu nog voor een ander team racet. Of we hem kunnen strikken, hangt af van zijn contractuele situatie bij die renstal”, vervolgt Haas, die dus geen naam wilde noemen, maar hierbij wel volgens Motorsport-Total zou hebben aangegeven dat het zoals eerder al werd gespeculeerd om Force India’s Hülkenberg zou gaan.

Wat Haas verder echter nog benadrukt, is dat ‘iedereen die momenteel in de Formule 1 rijdt en op de markt komt, interessant voor ons is’. “Tijdens de komende maanden, naarmate de situatie op de rijdersmarkt zich ontvouwt, zullen we daarbij wel zien welke coureurs interesse in ons project hebben.”

Vergne en Gutiérrez
Volgens het Duitse Auto, Motor und Sport zou Vergne van de twee Ferrari-testrijders de beste kaarten hebben om met een zitje bij Haas aan de haal te gaan. De 25-jarige Fransman reed in drie jaar tijd 58 Grands Prix voor Toro Rosso en scoorde daarin 51 punten. Nadat daar geen plek meer voor hem was en hij brak met Red Bull, kwam hij afgelopen winter bij Ferrari terecht, waar hij vooral simulatorwerk doet.

Gutiérrez (23) wordt vaak in verband gebracht met Haas omdat hij vanwege zijn Mexicaanse nationaliteit commercieel interessant zou zijn, terwijl hij tevens een aantal geldschieters zou kunnen meenemen die nu niet geheel toevallig ook al aan Ferrari verbonden zijn. In de Formule 1 kwam Gutiérrez in twee seizoenen met Sauber tot 38 races en zes punten.