De Amerikaan Gene Haas verschijnt pas in 2016 met zijn eigen team op de grid, maar rekent er niet op snel succes te hebben: ‘De eerste vijf jaar draaien om overleven’.

In interview met CNN toont Haas zich realistisch wat betreft de kansen van zijn momenteel in opbouw zijnde renstal: “De eerste vijf jaar draaien om overleven. Ik verwacht echt niet dat we in die tijd kampioenschappen gaan winnen”, verklaart hij, alvorens toch een beetje te dromen: “Zelfs een enkele zege in die eerste vijf jaar zou al geweldig zijn.”

Dat Haas, die aanvankelijk wat hoger van de toren blies, zich zo nuchter opstelt, komt omdat hij naar eigen zeggen van het voorbeeld de vorige generatie ‘nieuwe teams’ – de momenteel als Marussia en Caterham door het leven gaande renstallen en het inmiddels al ter ziele gegane HRT – heeft geleerd hoe het niet moet.

“Ik denk dat de grootste makke van die teams was dat ze te snel op de grid wilden staan”, stelt Haas, die het debuut van zijn team eerder al uitstelde van 2015 naar 2016. “Daardoor zijn wij er zeker van dat we alle tijd hebben om aan onze auto, infrastructuur en de andere zaken te werken die nodig zijn, terwijl we onze auto nog altijd ruim op tijd voor 2016 af zullen hebben.”

Haas denkt verder een zeer goede zet te hebben gedaan door een partnerschap te sluiten met Ferrari. De Amerikaan, tevens (mede-)eigenaar van een NASCAR-team, zegt door zijn ervaringen in die raceklasse namelijk te weten hoe cruciaal samenwerkingsverbanden met sterke partners zijn.

“We zijn dan ook zeer vereerd dat Ferrari met ons wil werken en dat ze zich bereid tonen meer te leveren dan alleen motoren”, meldt Haas, voor wie dit ook komt omdat het juist het illustere Ferrari is dat met hem in zee is gaat: “Want het is toch Ferrari, en er is geen betere partner te vinden dan dat.”