Het Haas F1 Team meldt zich in 2016 als nieuwkomer op de grid, maar doet dat volgens teambaas Günther Steiner niet als veldvulling: “We zijn hier niet om laatste te zijn.”

In interview met USA Today erkent Steiner dat dit ‘misschien arrogant klinkt’ voor een nieuw team, maar met als laatste rondhobbelen neemt niemand bij Haas genoegen, benadrukt hij: “Meedoen om het meedoen is niet goed genoeg voor onze eigenaar Gene Haas, of wie dan ook bij het team.”

“We zijn hier niet om laatste te zijn”, verduidelijkt de teambaas. Wat voorop staat bij Haas – zowel de eigenaar als het team – is een volgens Steiner verstandige aanpak, zonder zelf te denken de wijsheid in pacht te hebben.

“Gene denkt niet dat hij een genie is en het beter weet dan de rest. Hij luistert echt naar mensen”, zegt de teamchef die aangeeft dat Haas F1 er naar streeft het als team ‘simpel te houden’. “We concentreren ons op het racen, niet op de randzaken eromheen.”

Wat Haas ondertussen al anders doet dan de nieuwkomers uit 2010 – waarvan alleen Manor er na een doorstart nog bij is, terwijl HRT en Caterham failliet zijn gegaan – is dat het gelijk vanaf het begin de handen ineen heeft geslagen met een ander team: Ferrari.

Haas werkt op technisch vlak samen met de Scuderia en koopt zoveel mogelijk in bij het roemruchte team. “Als iemand zo met je wil werken, zou het stom zijn dat niet te doen. Het kost te veel tijd en geld alles zelf te doen, wat denk ik is waarom een aantal andere teams het niet hebben gered.”

“We moeten natuurlijk nog bewijzen dat onze aanpak werkt, maar we geloven erin. Anders zouden we het ook niet zo benaderen”, besluit Steiner, wiens baas Gene Haas ‘atijd geniet van alle voorbereiding’ maar na achttien maanden nu ‘wel eens wil racen’. “Iedereen staat te trappelen.”