Dat Esteban Gutiérrez volgend jaar op voorspraak van Ferrari voor Haas gaat racen, komt onder meer omdat Ferrari zijn kunnen op die manier wil evalueren. Dat vertelt Haas-eigenaar Gene Haas.

In interview met Autosport vertelt Haas dat Ferrari, waar Haas nauw mee samenwerkt, hem heeft gevraagd één van zijn zitjes aan Gutiérrez te geven. “Waar het in feite op neer kwam, is dat ze aangaven hem graag in één van onze auto’s te zien en ons dus vroegen hem als coureur te overwegen.”

“Ze willen graag zien hoe hij het bij ons doet, wat deels komt omdat ze willen weten of hij op termijn een optie voor hun eigen team is”, vervolgt Haas. “Hoe Ferrari er zelf precies tegenaan kijkt, weet ik niet, maar volgens mij geven ze dit soort kansen alleen aan coureurs waar ze genoeg potentieel in zien om ze als een toekomstige coureur voor hun eigen team te zien.”

Gutiérrez reed eerder weliswaar met weinig succes twee seizoenen voor Sauber, in 2013 en 2014, maar Haas denkt dat de Mexicaan veel heeft geleerd door in 2015 als testrijder bij Ferrari rond te lopen. Twijfels over het talent van Gutiérrez, heeft Haas echter sowieso niet. “Ik denk dat je Ferrari het best als een topuniversiteit kan zien, waar alleen mensen worden toegelaten en af komen die veel in hun mars hebben.”

Haas erkent daarbij dat het feit dat Ferrari Gutiérrez’ prestaties in 2016 nauwlettend in de gaten houdt wellicht voor extra druk voor de Mexicaan zorgt, maar dat hoort nou eenmaal zo, volgens Haas: “Als je een goede Formule 1-coureur wil worden, moet je met immense druk om kunnen gaan.”