Het team van Gene Haas staat pas over anderhalf jaar op de Formule 1-grid, maar de Amerikaan heeft al flink wat over zijn plannen verteld en doet in gesprek met Formula1.com weer wat meer uit de doeken.

Haas, die eerder deze week al het één en ander liet optekenen over de invulling van zijn plannen en openlijk speculeerde over het contracteren van zijn ‘ideale keuze’ Danica Patrick als coureur, heeft in interview met Formula1.com meer tekst en uitleg gegeven.

In de eerste plaats vertelt de zakenman dat hij zich realiseert dat het tijd kost om een nieuw team competitief te maken en dat hij bereid is ‘drie, vier, misschien wel vijf jaar achteraan het veld door te brengen om te leren hoe alles werkt’.

Daarnaast maakt Haas duidelijk dat hij niet – zoals de huidige topteams – van plan is enorme organisaties op te zetten met enorme personeelsbestanden: “Ik denk niet dat je zeshonderd man nodig hebt. Dat is ook te veel, want dan raak je het overzicht kwijt.”

“Ik denk dat je als team een kleine kerngroep nodig hebt die verstand van zaken heeft en de lakens uitdeelt. Op die manier bereik je volgens mij veel meer. Zo doen we het althans in de Amerikaanse racerij en het is ons plan het ook zo in de Formule 1 te doen.”

Haas verduidelijkt verder dat zijn team uit een combinatie van Amerikaans en Europees personeel zal bestaan, terwijl hij tevens herhaalt vertrouwen te hebben in zijn idee om het hoofdkwartier in de Verenigde Staten te vestigen en een kleine uitvalbasis in Europa.

Om het financiële plaatje rond te krijgen zal Haas de renstal in ieder geval met zijn eigen bedrijf ‘sponsoren’, oftewel een groot deel van het budget uit eigen zak betalen. Idealiter sluiten er ook nog andere sponsoren aan, maar hij weet dat dit tijd kan kosten.

Haas benadrukt echter dat de entree van zijn team ‘niet van sponsoren afhankelijk is’, terwijl hij wat de eventuele coureurs herhaalt dat het een droom zou zijn Danica Patrick in één van zijn auto’s te zetten, maar als eerste coureur toch een ervaren kracht wil strikken.

“Realistisch gezien is onze eerste coureur iemand die momenteel in de sport uitkomt, weet wat er speelt en het team wegwijs kan maken. Als tweede coureur wil ik echter wel sowieso een Amerikaan hebben en Danica zou een droom zijn”, aldus Haas.