Na de puntenfinish in Australië, heeft Haas zich nu ook bij de eerste tien gekwalificeerd. Romain Grosjean plaatste zich voor de Amerikaanse nieuwkomer als negende in Bahrein.

Grosjean was ook de Haas-coureur die punten scoorde in Melbourne. Acht, met een zesde plaats. Maar alvorens punten te scoren in Australië, verliep de kwalificatie aldaar problematisch. Grosjean en teamgenoot Esteban Gutiérrez slaagden er tijdens het openingsweekend niet in door Q1 te komen, maar dat is het tweetal in het tweede raceweekend wel gelijk gelukt. Grosjean haalde daarbij ook nog eens de toptien.

“We zijn hoger geëindigd dan gedacht, dus dat is mooi”, lacht de nummer negen. “Alle teamleden hebben hun werk super gedaan”, zo prijst hij zijn collega’s na het succesvol doorstaan van ‘deze grote test’. In tegenstelling tot in Australië bleven rekenfouten uit, terwijl Haas volgens Grosjean met elk ritje op het circuit weer iets nieuws leert. “Ik ben trots op mijn jongens”, zegt hij dan ook.

De Fransman hoopt voor zondag op punten. “Maar”, weet hij: “Dit is een heel ander circuit dan dat in Australië en het is een lange wedstrijd met veel verschillende opties qua strategie. Dat gezegd hebbende, denk ik wel dat we een leuke race kunnen hebben.”

Gutiérrez
In de andere Haas VF-16 zat een plek bij de eerste tien er niet in voor Gutiérrez. Ook hij haalde Q2 echter, waarin de dertiende stek zijn deel was. “Het zat allemaal dicht bij elkaar”, vertelt de coureur die dat ook letterlijk bedoelt, want hij had last van verkeer: “Dat maakte het lastig mijn banden op te warmen, dus mijn eerste tijd in Q1 was niet top.”

“Gelukkig was mijn tweede rondje beter. Dat we Q2 hebben gehaald, is een hele goede prestatie. Ik had daarin helaas wel weer last van verkeer, dus ideaal was het allemaal niet. Het belangrijkste is echter dat we ons er nu op richten vanaf de dertiende plek punten te scoren in de race.”