Nieuwkomer Haas wil bij haar debuutrace in Australië bewijzen een serieuze nieuwe speler in de Formule 1 te zijn met een optreden om trots op te zijn.

Formula One Testing, Barcelona, Circuit de Catalunya, Barcelona, Spain, Thursday 3 March 2016 - Romain Grosjean (FRA) Haas F1 Team VF-16 in the gravel trap.

In de tweede testweek kende Haas de nodige problemen. Het team hoopt dat die in Australië achterwege blijven.

Dat maakt teambaas Günther Steiner duidelijk in zijn vooruitblik op het eerste raceweekend in de Formule 1 van het Amerikaanse team. Na acht wintertestdagen die niet probleemloos verliepen, maar waarin het typische problemen die zich aandienden wel telkens wist op te lossen, is het er volgens Steiner klaar voor.

“Je hoopt natuurlijk altijd meer te doen, maar we zijn zo goed voorbereid als mogelijk en gaan onze uiterste best doen”, verklaart de Haas-teambaas, die een duidelijk doel voor ogen heeft: “Dat is om met beide auto’s de finish te halen en te laten zien dat we echt kunnen meedoen.” Als dat lukt, mag Haas ’trots zijn’, vindt Steiner.

Grosjean & Gutiérrez
Coureur Romain Grosjean vindt het in dit prille stadium wat vroeg om concrete doelen te stellen: “Maar we willen uiteraard zo vroeg mogelijk beginnen met punten pakken”, toont hij zich in algemenere zin ambitieus. Wat moet helpen, stelt de Fransman, is dat de Haas VF-16 ‘een goede auto met een prima basis’ is. “Er zijn nog wel wat dingen die we moeten verbeteren, maar ik was over het algemeen erg gelukkig met hoe de auto het in de tests deed.”

Teamgenoot Esteban Gutiérrez had gelijk ‘een goed gevoel’ bij de samen door Haas, chassisbouwer Dallara en technische partner Ferrari ontwikkelde VF-16, vertelt hij. “Nu moeten we eerst uitvinden hoe competitief we zijn”, blikt hij vooruit. “Ons doel voor dit jaar is duidelijk, dat is punten scoren. Ambitieus, voor een nieuw team”, erkent de Mexicaan, die hoopt dat Haas zo competitief is als het denkt te zijn: “Maar in de eerste plaats gaat het er nu om het maximale te halen uit de mogelijkheden die we hebben”, besluit hij zijn vooruitblik op Melbourne.