Halverwege het seizoen is tijdens de zomerstop ruim de tijd om even rustig alle statistieken tot dusver door te nemen. Vandaag aan de beurt: de ‘Driver of the Day’-awards

De grote winnaar halverwege het seizoen is dezelfde man die bovenaan de lijst staat van het kampioenschap: Sebastian Vettel. De Duitser ontvangt de award de eerste race van het seizoen in Australië, wanneer hij het publiek weet te verrassen met een overwinning. Ook wordt hij geëerd met de prijs voor zijn overwinningen in Bahrein en Monaco.

De grote afwezige
Wiens naam niet in dit korte lijstje prijkt is die van Lewis Hamilton. De Brit rijdt een prima seizoen en neemt de tweede plaats in voor de titelstrijd. Toch krijgt hij van de fans niet helemaal de waardering die hij wellicht verdient. Het is Sebastian Vettel die de award mee naar huis neemt in Spanje en Canada, terwijl Hamilton er met de overwinning vandoor gaat. En ook in Silverstone, de thuisrace van Hamilton, en in China waar hij een Grand Slam scoort met de poleposition, snelste raceronde en de overwinning zonder de leiding op enig moment af te staan, krijgt hij de prijs van het publiek niet.

Valtteri Bottas
Hamiltons teamgenoot, Valtteri Bottas heeft het publiek meer naar zijn hand. In Rusland behaalt de Fin zijn allereerste Grand Prix overwinning en wordt hier rijkelijk voor beloond. En ook in Oostenrijk waar hij voor de tweede keer in zijn carrière op het hoogste podium eindigt wordt hij verkozen tot Driver of the Day.

Lance Stroll
In de chaos van Bakoe is het Lance Stroll die zijn hoofd koel weet te houden en naar zijn eerste Formule 1-podium rijdt. Op de valreep wordt hij nog ingehaald door Valtteri Bottas en is het niet de tweede maar de derde plaats die hij opeist. Maar het publiek erkent de fantastisch gereden race van de jonge Canadees en gunt hem de Driver of the Day-award.

Inhaalraces populair bij publiek
Beide Red Bull-coureurs ontvangen de award voor een onuitputtelijke inhaalrace. Max Verstappen start vanaf een negentiende plaats in China en eindigt op de derde plek, zijn eerste podium van 2017. Door een nieuwe versnellingsbak moet Daniel Ricciardo in Engeland vanaf de laatste startplek starten, maar de Australiër vecht zich naar voren en haalt binnen 51 ronden vijftien coureurs in. Hij eindigt als vijfde en ontvangt de eer van het publiek.

Kimi Räikkönen
De laatste race voor de zomerstop begint is Hongarije, een kort bochtig circuit waar vanaf de eerste vrije training duidelijk is dat Ferrari de overhand heeft. In de race leidt Vettel de race en volgt Räikkönen hem op de voet. Hij speelt de tweede viool in het team, en krijgt de taak de Mercedes-coureurs achter zich te houden, terwijl voor hem Vettel kampt met problemen aan de auto. Räikkönen weet zich goed staande te houden en eindigt op een tweede plaats achter zijn teamgenoot, de tweede één-twee voor Ferrari van het seizoen. Net als in Monaco moet Räikkönen zijn teamgenoot voor zich dulden. Het publiek geeft hem in Hongarije de eer die hem toekomt en gunt hem de Driver of the Day-award. Een mooie prijs, alhoewel Kimi liever de overwinning mee naar huis had willen nemen.