De twee wereldtitels zijn binnen en daarom is het seizoen 2018 geslaagd voor Lewis Hamilton. Zonder slag of stoot ging dat niet: in de eerste seizoenshelft had Ferrari de overhand. Hamilton sloeg terug, overwon en ziet 2018 daarom als “het beste jaar van zijn carrière”.

Het duurde even voordat Hamilton zijn eerste race van 2018 won. Bij de vierde Grand Prix, Azerbeidzjan, was het raak, maar alleen omdat teamgenoot Bottas een lekke band had. Tot de elfde race had Hamilton een achterstand op Vettel – daarna ging hij hem in het kampioenschap definitief voorbij.

Vettel moest dit seizoen zijn meerdere erkennen in Hamilton.

“De eerste seizoenshelft was redelijk, maar niet zo sterk als we gehoopt hadden”, vertelt Hamilton woensdag op een sponsorbijeenkomst van HPE. “Daarna heb je de zomerstop van een paar weken, en hoop je dat je sterker terugkomt. Misschien gaat het ook om honger: hoe graag je wil.”

“Voor mij was het doel om mezelf te verslaan ten opzichte van vorig jaar. Op alle gebieden: fitness, focus en communicatie met het team en mijn engineer. In deze auto zit zoveel techniek: het is een geweldige machine, en slechts twee coureurs mogen erin rijden.”

’21 races wat veel van het goede’
Hamilton volbracht zijn doel: hij haalde dit jaar zijn vijfde wereldtitel binnen. Maar het seizoen was lang en slopend. “Het voelt geweldig, maar ik ben wel blij dat we gestopt zijn met racen”, vertelt Hamilton. “21 races en dat met de intensiteit die we hebben: misschien is het wat veel van het goede. In Mexico, race 19, was het voor mij eigenlijk al genoeg, maar we hadden toen nog wat races te rijden en winnen. Ik ben blij dat we het seizoen positief hebben afgesloten.”

Lees ook: Hamilton dreigt: ‘Bij 25 races op de kalender doe ik niet meer mee’

De Mercedes-coureur zal het seizoen niet snel vergeten. “Het is het beste jaar van mijn carrière geweest, ik ben er erg trots op. Vorig jaar hadden we al een uitzonderlijk seizoen en dan is het moeilijk om te ontdekken hoe je nog beter kunt worden. Je hebt nooit een perfect seizoen of een perfecte race. Je kijkt naar de goede dingen, probeert te begrijpen waarom we wonnen en wat beter kon.”