Hanoi, Miami, Zandvoort/Assen, Kopenhagen, Liberty Media krijgt GP-aanbiedingen uit alle hoeken van de wereld. Wereldkampioen Lewis Hamilton ziet het met lede ogen aan, hij vindt de bestaande race-kalender van 21 races al veel te druk, laat staan 25 races.  “Ik durf wel te stellen dat ik niet meer meedoe als het er 25 zijn.”

Lees ook: Officieel: Vietnam vanaf 2020 op de kalender met straatrace

De Brit begon zijn carriére in de Formule 1 toen er nog 17 races op het programma stonden. “Vroeger, toen we nog 18 races hadden, dat vond ik het beste aantal. Ik ben iemand die ontzettend veel houdt van racen maar het seizoen is lang”, sprak Hamilton gisteren tegen de internationale media in São Paulo. “Het vergt ontzettend veel van iedereen, al die tijd die je van huis bent. De seizoenen worden langer en langer, je hebt nauwelijks tijd om uit te rusten.”

En de tijd om te rusten wordt er al niet korter op. Volgend jaar begint het nieuwe seizoen halverwege maart in Australië. De 21 GPs zijn meer gespreid en dus eindigt het circus pas in december in Abu Dhabi. “De overgang is te snel. Zodra het seizoen eindigt, moet je alweer beginnen aan de voorbereiding op het volgende.”

Lees ook: Formule 1 maakt voorlopige kalender voor 2019 bekend, inclusief Hockenheim

De samenstelling voor volgend jaar ligt dus al vast maar ondertussen wordt er druk gesleuteld aan het programma voor 2020. Het is dus de vraag of Nederland daarin wordt meegenomen, Miami is nog volop in de running en Hanoi is dus deze week bevestigd. “En het voel al alsof we 25 races hebben dit jaar. Dus ik ben niet heel blij met de ontwikkelingen”, besluit Hamilton.