Lewis Hamilton bewaart goede herinneringen aan het circuit van Zandvoort en de wereldkampioen reageerde dan ook verheugd toen hij gevraagd werd naar de aanstaande Grand Prix van Nederland. “Een geweldig circuit om te racen”, weet Hamilton die wel meteen de vinger op de zere plek legt.

Hij versloeg Sebastien Vettel er al eens, in 2005 stelde Lewis Hamilton zijn titel in de Formule 3 veilig door zijn Duitse rivaal op Zandvoort te verslaan. Eerder dat jaar won Hamilton er ook al de Masters of Formula. “Het was heel tof om daar te racen. Maar inhalen was lastig, kan ik me nog wel herinneren”, aldus Hamilton. Vettel flankeerde de destijds 20 jaar oude Hamilton dus aan de ene kant van het podium, aan de andere kant stond een nog net zo jonge Giedo van der Garde.

Lees ook: Nederlandse GP keert na 35 jaar terug op Zandvoort

Het gebrek aan goede plekken voor inhaalmanoeuvres is een bekend thema in de aanloop naar de bekendmaking van de race. Zo moet het rechte stuk naar alle waarschijnlijkheid nog verbreed worden. Wat er verder moet gebeuren aan het circuit om een aantrekkelijke race te krijgen, weet Hamilton ook niet. “Ik weet niet hoe ze dat straks willen gaan doen. Of ze de baan aan gaan passen of zo? Maar inhalen ging er niet zo goed.”

De Formule 1 keert volgend jaar terug naar Zandvoort. De FOM en het circuit zijn een principe-akkoord overeengekomen voor vijf jaar. Beide partijen zijn akkoord over de hoofdlijnen, alleen de details moeten nog worden ingevuld.

Lees ook: De lange weg terug naar Zandvoort: speculeren, geld, een ‘informatie-oorlog’ en de Max-factor