Ferrari-coureur Sebastian Vettel zou zichzelf ‘een vijf’ geven voor zijn eerste seizoenshelft, terwijl Lewis Hamilton een ‘8.8 of 8.9’ voor zichzelf invult op zijn tussenrapport. Max Verstappen wil geen cijfer op zijn eerste halfjaar plakken, maar dat doet Hamilton graag voor hem: “Een hoge negen over de laatste races.”

Het is een geijkte vraag, maar hij wordt tijdens de persconferentie na de race in Hongarije toch maar weer gesteld door een Hongaarse collega, nu de Formule 1 de zomerstop ingaat: wat voor cijfer zou je jezelf geven?

Dat Vettel zichzelf een onvoldoende toebedeelt, komt omdat hij ‘niet happy is met de eerste seizoenshelft’. “Ik heb hier en daar namelijk echt met de auto geworsteld”, licht hij dat hardop denkend toe. “We hebben als team veel geprobeerd in deze eerste races. We hadden er natuurlijk graag meer uit willen halen, maar ik heb wel het gevoel dat ik het beter kan doen in de tweede helft van het jaar – dus een vijf.”
(tekst loopt door onder de foto)

Hamilton gaat, ondanks dat Vettel erop aandringt dat hij zichzelf ‘gewoon een tien’ moet geven, voor een 8.8 of 8.9. “Zonder de race in Duitsland, was het wel een beetje hoger geweest”, erkent hij, waarbij hij dan wel weer zegt dat het ‘altijd goed is jezelf wat lager te beoordelen’. “Want dat hou je iets over om nog aan te werken.”

“Het is voor ons als team wel overduidelijk de beste eerste seizoenshelft geweest die we ooit hebben gehad en ik denk dat dit ook voor mij persoonlijk geldt, maar er zijn vlakken waarop het nog beter kan.” Het doel voor de rest van het jaar, zodoende: “Kijken of we er in de resterende races een hoge negen of zelfs tien van kunnen maken.”

Lees ook: Rondje buitenlandse media: ‘Hamilton wint met Schumi-truc’ en ‘Ferrari nergens te bekennen’

Verstappen wil zichzelf geen cijfer geven
In tegenstelling tot zijn tweede oudere collega’s, wil Verstappen geen cijfer op zijn eerste helft van 2019 plakken. “Ik haat dat, want het doet me altijd wat aan school denken, waar ik een hekel aan had.”

“Ik ben sowieso altijd heel kritisch, en denk dat het altijd beter kan. Ik ben nooit tevreden”, vertelt Verstappen, al omschrijft hij zijn eerste 12 van de 21 races wel als ‘heel positief’. “Ik heb goede resultaten behaald, maar er zijn altijd dingen die beter kunnen.”

Lees ook: Verstappen tevreden met tweede plaats: ‘Ik deed mijn uiterste best, maar het was niet genoeg’

Na wat aandringen van Hamilton en Vettel, deelt Hamilton (“waarom geef je jezelf geen cijfer? Je hebt het goed gedaan, man”) uiteindelijk maar een cijfer uit aan de Nederlander: “Ik kan me niet al zijn races herinneren, maar wel zijn laatste drie of vier. Ik zou hem een hoge negen geven over de laatste paar races.”

“Ik vind dat Max geweldig heeft gereden”, vervolgt Hamilton. “Net zoals, met name, de afgelopen drie of vier races het geval is geweest. Als hij zo doorgaat, gaat hij een hoge negen of zelfs tien pakken.”