Lewis Hamilton kijkt niet anders tegen de titelstrijd aan nu hij de nieuwe kampioenschapsleider is: “Ik voel me niet opgelucht nu ik eerste sta, want het kan verkeren”, weet de Mercedes-coureur die daarom ook gewoon in de aanval zal blijven gaan.

Niemand heeft dit jaar meer races gewonnen dan Hamilton, maar toch staat de Engelsman pas voor de tweede keer dit jaar bovenaan het kampioenschap. De eerste keer was na vijf races, maar was van korte duur: één race later verloor hij de leiding namelijk weer aan zijn teamgenoot Nico Rosberg, die daarna tot afgelopen weekend aan de leiding bleef staan.

Afgelopen zondag in Singapore scoorde Rosberg echter niet, terwijl Hamilton won. Laatstgenoemde staat daardoor nu met drie punten voorsprong op de eerste plek in het WK, maar ondanks de lange inhaalrace is van opluchting geen sprake bij Hamilton: “Je zou misschien denken van wel, maar nee, dat is niet het geval”, vertelt hij.

“Ik kijk immers al vrijwel het hele jaar tegen een achterstand aan en ben non-stop in de achtervolging geweest, maar de vorige keer dat ik een voorsprong nam, was ‘ie ook zo weer verdwenen”, herinnert Hamilton zich.

“Dat laat maar zien hoe het kan verkeren, net zoals ik in Singapore dacht dat ik maximaal zeven punten in zou lopen, aangezien dat het verschil is tussen een eerste en tweede plek, maar er toen ineens 25 punten meer pakte dan Nico.”

Hoewel Hamilton toegeeft dat het ‘wel een beetje verschil maakt’ om het kampioenschap aan te voeren, verandert het niks aan zijn algehele mindset. “Ik ga de volgende race ook weer gewoon de baan op met als doel om die zeven punten meer te pakken. Die instelling zal ik de rest van het jaar houden.”

De wereldkampioen van 2008, die erop gebrand is nog (minstens) twee titels te pakken, is verder vastbesloten van de vijf nog resterende races ‘de beste uit mijn carrière te maken’. “Ook omdat ik niet geloof in al die theoriën over het momentum hebben en dergelijke”, geeft hij aan.

“Ik ben van mening dat je het beter van race tot race kan bekijken, aangezien het momentum zo vergankelijk is en één uitvalbeurt alles kan veranderen, zoals we afgelopen weekend met Nico ook wel hebben gezien.”