Als je Lewis Hamilton voor de Grand Prix van België had verteld dat hij derde ging worden, zou hij je ongelovig hebben aangekeken. Toch reed de Brit vanaf zijn 21e startpositie naar precies die finishplaats toe.

Hamilton liet dit weekend een hele berg nieuwe motoronderdelen in zijn Mercedes monteren, waardoor hij de race van de laatste startrij moest aanvangen. Op het podium finishen leek van tevoren een haast onmogelijke missie.

“Als je me vooraf een derde plaats had aangeboden, had ik daarvoor zeker weten getekend”, zegt Hamilton. Tegen de verwachting in lukte het de Brit toch op het podium te komen, dankzij de chaotische openingsfase en een reeks inhaalacties later in de race. “Dat had ik echt niet verwacht!”, jubelt Hamilton.

Mentale aanpak
“Het lastigste vandaag was mijn mentale aanpak”, legt Hamilton uit. “Moest ik veel risico nemen bij de start of rustig aan proberen op te rukken? Ik koos een middenweg, maar toen gebeurde er van alles waar ik gelukkig van kon profiteren.”

Naast Hamilton op het podium stond Mercedes-collega Nico Rosberg, die op Spa-Francorchamps zijn zesde zege van het seizoen haalde, tweeënhalve maand na zijn laatste triomf, in Bakoe. “Ik ben heel blij met de overwinning op dit legendarische circuit”, aldus Rosberg. “Het is ook geweldig dat Lewis zo mooi terug is gekomen. Een prachtig resultaat voor het team.”

Spannende strijd
Een politiek correct antwoord van Rosberg, die ondertussen flink zal balen dat hij maar tien WK-punten is ingelopen op zijn aartsrivaal. Het gat tussen de twee Mercedes-coureurs bedraagt nu nog negen punten.

Komend weekend krijgt Rosberg op de hogesnelheidsbaan van Monza direct de kans om zijn achterstand nog verder te verkleinen. “Vandaag maakte de straf van Lewis het gemakkelijker voor mij”, zegt Rosberg. “Maar volgende week zal hij weer terug zijn in de strijd om de overwinning. Dat wordt spannend.”