Vierde op bijna ruim acht tienden achterstand: je zou niet denken dat Lewis Hamilton er vrede mee heeft, maar de zevenvoudig wereldkampioen knijpt zijn handen nog dicht, gezien hoeveel sneller Red Bull en Ferrari in Paul Ricard zijn dan zijn team Mercedes.

“Ik kwam hier met de gedachte dat we drie, vier tienden achter ze zouden zitten”, erkent Hamilton na de kwalificatie tegenover de verzamelde pers. “We hebben hier echter wel tegen meer dan een seconde achterstand aangekeken”, haalt hij aan, “dus dan ben ik nog blij met die bijna negen tienden verschil en het rondje dat ik heb neergezet”, weet Hamilton het ook wel weer te relativeren.

Lees ook: Leclerc met slimme slipstream Sainz naar poleposition, Verstappen tweede

Enorm verschil

Dat gezegd hebbende, is het gat natuurlijk enorm. “Ik weet ook niet waarom het verschil zo groot is geworden”, zegt Hamilton, die de afgelopen raceweekends juist het gevoel had dat Mercedes in de lift zat. “Zij”, doelt hij op Red Bull en Ferrari, “zijn hier echter een klasse apart.” Waar hij het verloor, is hem wel duidelijk. “Allemaal op de rechte stukken en de snelle sectoren.”

“Alleen op de rechte stukken is het verschil al een halve seconde”, rekent Hamilton voor. Hij vindt het ook bizar om te zien dat Ferrari en Red Bull zowel meer downforce als minder drag (luchtweerstand) lijken te hebben, waardoor ze op de snelle baandelen zo sterk zijn. Mercedes heeft dan wel een update meegebracht, maar of die goed werkt, vindt hij lastig te zeggen.

Lees ook: Hamilton: ‘Russell heeft het in zich om Mercedes in de toekomst te leiden’

Wolff weet het ook niet

Mercedes-teambaas Toto Wolff verbaast zich bij het Duitse Sky ook over de achterstand van zijn team. “We hadden gedacht hier een stap vooruit te zetten omdat deze baan ons zou liggen. We zijn echter juist achteruit gegaan.” En dat met die update, tsja… “We merken daar niet veel van”, erkent Wolff. “Dat komt omdat de rest natuurlijk ook niet stilzit. Het gat is gewoon het hele weekend al enorm.”