Charles Leclerc heeft mede dankzij een slimme slipstream van teamgenoot Carlos Sainz – die achteraan zal starten door gridstraffen – de poleposition voor de Grand Prix van Frankrijk opgeëist. Max Verstappen kon niet in de buurt van de tijd van de Monegask komen en start zodoende van de tweede plaats.

De laatste minuten van Q1 waren nogal hectisch te noemen. Enkele coureurs schoten even naast de baan en het was duidelijk dat zij de limiet aan het opzoeken waren. Eén van die coureurs was Mick Schumacher, die de tiende tijd noteerde maar door track limits teruggezet werd naar de negentiende plek en achteraan zal starten – vóór Kevin Magnussen en Carlos Sainz, die gridstraffen hebben gekregen.

De andere verrassing van Q1 was thuisheld Pierre Gasly. Na de vrije trainingen wist hij zeker dat hij door de nieuwe updates aan zijn AlphaTauri ‘100 procent’ voor Q3 zou gaan, maar zijn poging strandde al in Q1, waar hij tot de zestiende tijd kwam. Ook Lance Stroll, Guanyu Zhou en Nicholas Latifi konden Q2 uit hun hoofd zetten.

(Tekst loopt door onder de foto)

Foto: Red Bull Content Pool

Ook al wisten Magnussen en Sainz dat zij achteraan zouden starten door de gridstraffen, besloten zij om in Q2 een rondetijd te noteren. Sainz’ tijd was bijzonder rap: hij was negen tienden sneller dan Max Verstappen, twee tienden sneller dan teamgenoot Charles Leclerc. Ook Magnussens tijd was snel genoeg voor Q3, waardoor de rest van de coureurs er ook voor moesten zitten. Een daarvan was George Russell, die na zijn eerste run slechts twaalfde stond en zijn team verzocht om weer zo snel mogelijk naar buiten te gaan om de tijd te verbeteren.

Daar slaagde de Mercedes-coureur in en hij sprong de top tien binnen, net als teamgenoot Lewis Hamilton. Daardoor werd Daniel Ricciardo uit Q3 geduwd, net als Esteban Ocon, Valtteri Bottas, Sebastian Vettel en Alexander Albon.

Slimme slipstream Sainz

Na de eerste run in Q3 was duidelijk dat het opnieuw een bloedstollend duel zou worden tussen Verstappen en Leclerc: de Ferrari-coureur noteerde – met een handige slipstream van Sainz – een 1:31.209, Verstappen kwam acht duizendsten van een seconde tekort. Sergio Pérez gaf vier tienden toe en leek zich niet in de strijd om pole te kunnen mengen.

Net als in de eerste run kon Leclerc rekenen op hulp van de tot de laatste startrij verdoemde Sainz en kon zo een 1:30.872 noteren terwijl Verstappen een kleine verbetering kende, maar genoegen moest nemen met de tweede plek. Pérez bleef op de derde plek steken, met Lewis Hamilton, Lando Norris, George Russell, Fernando Alonso, Yuki Tsunoda, Sainz en Magnussen daarachter. Iedereen achter Sainz en Magnussen schuiven twee plekken door op de grid.

De Grand Prix van Frankrijk begint zondag om 15:00 uur.

Uitslagen

Sync kalender