*

Hamilton ziet zichzelf nog een jaar of zes in F1 racen

Daan de Geus

Daan de Geus

28 april 2016 09:48

Hamilton ziet zichzelf nog een jaar of zes in F1 racen
Racepictures

Lewis Hamilton is de Formule 1 voorlopig nog niet zat. De 31-jarige drievoudig wereldkampioen wil na dit seizoen nog een jaar of zes doorgaan.

Gevraagd door Motorsport.com of hij al wel eens aan een mogelijk pensioen denkt, antwoordt Hamilton van wel, maar niet voor de korte termijn. “Ik heb immers een contract dat nog doorloopt en hoop daarna nog drie of vier jaar door te gaan”, zegt de coureur die tot en met eind 2018 vastligt bij Mercedes.

Tel daar drie of vier jaar bij op en Hamilton zou tot 2021 of 2022 in de Formule 1 actief blijven en dan op 36- of 37-jarige leeftijd zijn helm aan de wilgen willen hangen. Wat Hamilton echter erkent, is dat het lastig is om van tevoren een moment te kiezen om te stoppen met racen in de Formule 1.

“Wij coureurs zijn allemaal eerzuchtig en willen altijd meer. Als je net kampioen bent geworden, je nog fit voelt en weet dat het volgende seizoen waarschijnlijk net zo goed wordt, wil je natuurlijk niet stoppen en een ander laten winnen. Dan wil je doorgaan en nog een keer kampioen worden”, legt Hamilton uit.

Formula One World Championship 2016, Round 3, Chinese Grand Prix, Shanghai, China, Sunday 17 April 2016 - Lewis Hamilton (GBR) Mercedes AMG F1 on the grid.

Hamilton denkt er nog niet aan weg te lopen van de Formule 1.

“Ik denk dat het daardoor heel moeilijk is om weg te lopen van de sport waar je van houdt, wat voor mij al sinds mijn vijfde het geval is. Of ik dat kan, vraag ik me dus af, maar de tijd zal het uitwijzen”, weet de Engelsman, die denkt dat het voor elke sporter lastig is om te stoppen: “Het is eigenlijk een soort gokken”, stelt hij.

“Als het goed gaat, wil je doorgaan, terwijl het natuurlijk balen zou zijn als je daarna in een dip komt en het dan voor gezien houdt. Het is het beste om op je hoogtepunt te stoppen, maar je weet natuurlijk niet of je daar de kans toe krijgt en ik wil nu bijvoorbeeld ook nog niet stoppen.”

Wat Hamilton wel alvast uitsluit, is dat hij na zijn pensioen als Formule 1-coureur in een andere rol bij de koningsklasse betrokken blijft. Racen in een andere autosportklasse, acht hij echter wel mogelijk. “Want ik kan me indenken dat ik wel last van een soort ontwenningsverschijnselen zou krijgen, als ik bijvoorbeeld een jaar niet zou racen.”

“Maar aan de andere kant kan ook het tegenovergestelde het geval zijn”, oppert Hamilton. “Misschien ga ik wel helemaal niet in een andere tak van autosport aan de slag en verdwijn ik gewoon helemaal. Dan zie je me de rest van m’n leven niet meer terug.”