Max Verstappen beleefde in 2017 het turbulentste jaar uit zijn loopbaan. De adembenemende achtbaanrit van negen maanden vrat energie. In Het jaar van Max, sinds 2015 een speciale uitgave van Formule 1, kijkt de coureur nog één keer om. Naar een urenlange scootertocht in Monaco, de ‘klotenrace’ in Bakoe, een nieuw contract en zogenaamde F1-experts.

Xevi Pujolar, zijn oude engineer bij Toro Rosso, noemt hem ‘een machine’. Gemaakt voor succes, geprogrammeerd om te winnen. Max Verstappen (20) levert bijna op bestelling, zo ontdekte ook de Spanjaard afgelopen seizoen opnieuw. Jaar drie in de Formule 1 werd door gebrek aan vermogen en betrouwbaarheid van Red Bulls RB13 weliswaar niet het gehoopte kassucces, twee overwinningen en evenzovele podiumplaatsen verzachtten de pijn enigszins.

“Ik wil niet meteen zeggen dat het seizoen door de late successen glans heeft gekregen”, zegt Verstappen. “Het is er wel beter door geworden. We waren aan het begin van het jaar niet waar we wilden zijn en hebben daardoor veel punten verloren. Aan de andere kant: tsja… We hadden, denk ik, evengoed niet voor het kampioenschap kunnen vechten, dus maakte het niet zoveel uit. Ik heb twee races gewonnen, dat is positief. Ik had dat niet meer verwacht.”

Iedereen zegt dat zo’n seizoen vol pech en incidenten leerzaam is. Alles wat je kunt meemaken, heb je afgelopen jaar meegemaakt.
“Het maakt je een sterker persoon, dat wel. Het is niet fijn om mee te maken, maar ik heb in mijn carrière eigenlijk alleen maar positieve dingen meegemaakt. Dit hoort er ook bij. Nogmaals, het is niet fijn en het zal nooit wennen. Maar ik moet ermee leren omgaan.”

Je had het er zichtbaar moeilijk mee, hebt ook veel over de situatie met mensen gesproken.
“Moeilijk, moeilijk? Niet fijn. Ik heb er met Raymond (Vermeulen, red), mijn vader en mensen van het team over gesproken. Hoe je positief kan blijven en het elke race opnieuw moet proberen. Nee, het is niet zo dat ik mijn hart heb moeten luchten: ik heb het niet nodig met andere mensen te praten om mijzelf beter te voelen. Ik heb niets anders gedaan dan vorig jaar, doe niets anders dan mijn teamgenoot. Alleen valt alles aan de ene kant uit, aan de andere kant niet. De laatste races was het trouwens andersom, hoewel niet zo extreem als wat ik had. Maar het betekent dat je er als rijder niets aan kunt doen, zoals in Nederland werd geschreven. Wie zoiets beweert heeft er geen verstand van.”

Heb je je gestoord aan wat er afgelopen jaar allemaal over je is gezegd en geschreven?
“Ach, dat is in elk land zo. Het komt ook door de social media: die hebben geen gezicht. Het is heel simpel om even je mening op Twitter, Instagram te schrijven. Of gewoon in de krant. Dat gebeurt door mensen, columnisten of wie dan ook die denken er verstand van te hebben. Maar ze weten niet eens hoe je een auto de garage moet uitrijden, dat is gewoon zo. Iedereen moet er een mening over hebben, het zijn allemaal zogenaamde experts. Maar ze snappen er de ballen van.”

Lees het complete en openhartige vraaggesprek met Max Verstappen over acht pagina’s in de nieuwste editie van Formule 1 getiteld Het jaar van Max. Nu in de winkel verkrijgbaar of hier online te bestellen. Het jaar van Max: onmisbaar voor de fan, liefhebber en kenner.