Lewis Hamiltons beslissing om McLaren te verruilen voor Mercedes wordt wellicht niet door iedereen begrepen, maar zijn Damon Hill en David Coulthard snappen wel waarom Hamilton van team wisselt.

“Bij McLaren is Lewis als een vogel die opgesloten zit in een kooi”, verklaart Hamiltons landgenoot Hill in gesprek met de Daily Mail. “Alles in zijn leven wordt tot in de kleinste details bepaald en gemanaged door McLaren, dus ik kan het hem niet kwalijk nemen dat hij ergens anders naartoe wil”, zegt de wereldkampioen van 1996.

Ook Coulthard, die zelf van 1996 tot en met 2004 voor McLaren reed, begrijpt prima waarom Hamilton het team uit Woking wil verlaten. “De relatie tussen Lewis en McLaren is gewoon tot een natuurlijk einde gekomen”, schrijft Coulthard in zijn column voor The Telegraph.

“Vergelijk het met een thuis-situatie”, oppert Coulthard. “Ondanks dat de koelkast thuis altijd gevuld is en iemand de was voor je doet, blijf je als jongere niet je hele leven thuis wonen. Op een gegeven moment moet je het huis uit om volwassen te worden. Om een man te worden.”

“Dit is dat moment voor Lewis”, stelt Coulthard. “Hij heeft het niet altijd makkelijk gehad sinds zijn succesvolle entree in de Formule 1 en heeft de pech dat hij zijn leven moet leiden in de spotlights, waardoor iedereen hem kan zien opgroeien en fouten kan zien maken, maar hij probeert zijn leven nu in zijn eigen handen te nemen.”

“Lewis heeft de laatste jaren namelijk al afstand genomen van zijn vader door deze niet meer als zijn manager te laten fungeren, terwijl hij nu iets soorgelijks doet door ook afscheid te nemen van Ron Dennis en Martin Whitmarsh, de managers van McLaren.”

Coulthard erkent verder wel dat Hamilton qua carrière-perspectief een gok neemt door voor Mercedes te kiezen, maar volgens de Schot gaat het als je een legende in de Formule 1 wil worden niet alleen om hoeveel kampioenschappen je wint: “Fans beoordelen je niet op je aantal titels”, meent hij namelijk.

“Kijk bijvoorbeeld maar naar Gilles Villeneuve en Stirling Moss. Zij hebben geen titels gewonnen, maar zijn toch iconen in onze sport geworden. Het draait dus niet alleen om het winnen, maar ook om de reis die je maakt, de weg die je als coureur aflegt en hoe je je gedraagt.”

“Lewis neemt nu inderdaad een gok met zijn keuze voor Mercedes, maar of dit een goede keuze is of niet, is iets waar je pas achteraf over kunt oordelen. Ik denk echter dat dit niet alleen een mooie uitdaging voor Lewis wordt, maar dat het hoe dan ook een goede en noodzakelijke stap voor hem is.”