Na de onvergetelijke maand mei was er voor de Nederlandse autosportliefhebber ook in juni genoeg te juichen. Hoewel Max Verstappen ditmaal geen overwinning behaalde, reed hij wel naar een knappe vierde plaats in Canada. Maar hoe deden de andere Nederlandse coureurs het?

De twee Nederlanders in het WTCC wisten wél races te winnen deze maand. In Rusland was het Nick Catsburg die vriend en vijand verbaasde met een geweldige kwalificatie in de regen, waar hij het gehele veld op minstens een seconde reed. Vervolgens reed hij in de eerste race, achter teamgenoot Gabriele Tarquini, naar een keurige tweede plaats en was hij de coureur van het weekend door de tweede race te winnen. Later die maand behaalde Catsburg ook een derde plaats op het stratencircuit van Vila Real in Portugal, maar het was Tom Coronel die daar de show stal door die race op zijn naam te zetten.


Nick Catsburg pakt de winst in race 2 in Moskou.

Ook Jarno Opmeer en Richard Verschoor, die samen met Danny Kroes deel uitmaken van de KNAF Talent First-selectie, hadden een zeer succesvolle en drukke maand. Ze zijn niet alleen actief in het Noord-Europese (NEZ) Formule 4 kampioenschap, maar ook in de Spaanse Formule 4. Op Zandvoort (voor het NEZ F4) werden drie overwinningen behaald door de Nederlanders (Opmeer 2; Verschoor 1) en ook in Spanje was er Nederlands succes. Het eerste raceweekend in Navarra pakte Verschoor de overwinning en in Aragón won hij zelfs alle drie de races. Hierdoor staat Verschoor eerste in het Spaanse Formule 4 kampioenschap (Verschoor 102 punten, Opmeer 80 punten), maar is het een omgedraaide stand in het Formule 4 NEZ (Opmeer 153 punten, Verschoor 96 punten).

Daniel de Jong, de enige Nederlandse coureur in de GP2, stond door de omgedraaide grids op pole voor de tweede race in de straten van Baku, die hij behaalde door een knappe achtste plaats in de eerste race. De pole kon hij echter niet verzilveren doordat hij zich verremde bij een van de chaotisch verlopen herstarts. Hij eindigde slechts veertiende. Beitske Visser, uitkomend in de Formule 3.5 V8, behaalde wel punten (3) met haar negende en tiende plaats op het circuit van Le Castellet. Robin Frijns (Formule E), Nyck de Vries (GP3) en Steijn Schothorst (GP3) hadden deze maand even pauze.

Uiteraard deden er ook Nederlanders mee in de LMP2-klasse aan de 24 Uur van Le Mans en de beste geklasseerde met een negende plaats was Nick de Bruijn van Eurasia Motorsport. Jeroen Bleekemolen was de andere Nederlander die de finish haalde op de 34e plaats (LMP2). Giedo van der Garde en Ho-Pin Tung vielen uit.

Het hoogtepunt voor veel racefans in Nederland was ongetwijfeld het weekend van de Familie Racedagen met Max Verstappen op Circuit Park Zandvoort. Meer dan 100.000 mensen kwamen eerder deze maand naar de kust om de Formule 1-coureur van Red Bull Racing aan het werk te zien in de RB8 uit 2012. Al met al een geslaagd weekend en maand voor de Nederlandse raceliefhebber.

P-20160605-01849_HiRes JPEG 24bit RGB
Max Verstappen vermaakt het publiek in Zandvoort. Foto: Peter van Egmond.