Honda spreekt vier seizoenen nadat het uit de Formule 1 stapte alweer openlijk over een rentree in de koningsklasse van de autosport. “Ik vind persoonlijk alleen wel dat we eerst in de WTCC moeten winnen”, stelt Yoshiharu Yamamoto, topman bij Honda’s ontwikkelingsafdeling.

Volgens de Japanner is een terugkeer in de Formule 1 weer bespreekbaar nu de komst van turbomotors aanstaande is. “Persoonlijk ben ik gek op racen. Bij racen in de F1 komt echter veel meer kijken. Je moet erg toegewijd zijn”, zegt Yamamoto in Autocar. “Het klopt dat we gretig naar de races kijken en hopen dat we ooit weer eens mee kunnen doen.”

“Dat zie ik niet spoedig gebeuren maar het toekomstige reglement trekt ons wel aan. Ik volg het reglement op de voet. Als het reglement het toelaat keren wij graag terug in de F1”, aldus Yamamoto, die hoofd van Honda’s research and development-afdeling is.

De Japanse autofabrikant keert volgend jaar terug in het WTCC. Yamamoto vindt dat Honda daar eerst goed moet presteren voordat een F1-rentree bespreekbaar is. “Persoonlijk vind ik dat we daar eerst races moeten winnen. Pas dan kijken we weer verder”, besluit hij.

Honda trok eind 2008 de stekker uit zijn vorige Formule 1-project. De Japanners waren sinds 2000 betrokken bij het team van BAR, en hadden sinds 2006 een meerderheidsbelang. Er werd maar één race gewonnen. Honda stopte vanwege de crisis met het dure en onsuccesvolle team, maar gelijk daarna werd het team met Mercedes-motoren onder de naam van Brawn kampioen.