De terugkeer van Honda verloopt tot nu toe niet zoals gehoopt, maar de Japanners blijven optimistisch. Directeur Yasuhisa Arai denkt in Silverstone kans te hebben op een podiumplaats. “En Mercedes kunnen we dit jaar nog achterhalen.”

Volgens Arai had McLaren-Honda in Barcelona een realistische kans op punten. Daar kwam niets van terecht nadat Fernando Alonso uitviel met remproblemen en Jenson Button het hele weekend klaagde over een volkomen verkeerde afstelling van het motormanagement. Daarom de blik maar gericht op de toekomst, en ondanks alle tegenslagen toont Arai een opmerkelijk optimisme.

“Het plan is om in het midden van het seizoen ons eerste podium te pakken. Silverstone zou daarvoor een goede plek zijn, met zijn snelle bochten. Dat zou ons moeten liggen.” Op de vraag of hij denk dat McLaren Williams en Ferrari nog kan achterhalen antwoord Arai al even positief. “Ik denk het wel. En Mercedes ook. Aan het eind van het jaar moeten we ze hebben achterhaald. Dat is het doel.”

“We hebben enorme vooruitgang geboekt sinds de eerste test in Jerez en bij Honda is het bestuur erg tevreden”, zegt Arai. “De motor is zo veranderd dat je bijna kunt spreken van een totaal nieuwe motor. En er is een goed ontwikkelingsplan aanwezig. Race na race worden onderdelen verbeterd en vernieuwd.” Over geruchten dat men bij McLaren helemaal niet zo blij is met de manier waarop Honda werkt – de motorenbouwer zou overal veel te veel tijd voor uittrekken, tot ergernis van het team – doet Arai luchtig. “De samenwerking is perfect. Iedereen is tevreden. We zijn de hele dag dingen aan het verzinnen om de motor beter te maken.”