*

Honda wil deelname Gasly aan GP Amerika niet in de weg staan

Daan de Geus

Daan de Geus

9 oktober 2017 11:08

Honda wil deelname Gasly aan GP Amerika niet in de weg staan
Sutton Images

Honda staat er voor open Pierre Gasly vrijaf te geven wat betreft zijn verplichtingen in de Japanse Super Formula, om zo mee te doen aan de Grote Prijs van Amerika met Toro Rosso.

Toro Rosso kondigde afgelopen zaterdag al aan dat Gasly in Austin weer voor het team zou rijden, ondanks dat het Formule 1-raceweekend in Texas botst met de seizoensfinale van de Super Formula, waarin Gasly Honda’s enige titelkandidaat is.

Nog hetzelfde weekend werd Gasly’s deelname echter in twijfel getrokken: Honda zou hem toch aan zijn Super Formula-verplichtingen houden. Dat zou Toro Rosso flink in de problemen brengen, want hoewel Daniil Kvyat in Amerika weer voor het team rijdt, is Carlos Sainz inmiddels naar Renault vertrokken en staat er binnen het Red Bull-programma eigenlijk niemand klaar om in te springen.

Een nieuwe wending biedt echter hoop en, mogelijk, uitsluitsel: Honda’s motorsportchef Masashi Yamamoto heeft nu namelijk aan Autosport verteld dat de Japanse fabrikant Gasly niet zal verplichten mee te doen aan de Super Formula-finale. “Wij denken dat hij gewoon in Austin voor Toro Rosso moet rijden”, zegt Yamamoto.

“Als er iemand is die in zijn plaats in Austin kan racen, zouden wij hem graag voor ons zien uitkomen in de Super Formula”, erkent Yamamoto. “Maar het is niet zo dat we er voor pushen dat hij aan de Super Formula-finale meedoet. De titel aldaar is belangrijk voor Honda, maar we denken dat het nog belangrijker is dat Pierre in de Formule 1 rijdt. Red Bull-topman en -talentscout Helmut Marko denkt er overigens net zo over.”

Gasly heeft nog geen zekerheid voor 2018, of zelfs de rest van 2017.

Toro Rosso heeft zich vooralsnog open opgesteld aangaande de invulling van haar cockpits voor de rest van het jaar. In het persbericht waarin het verklaarde dat Gasly en Kvyat in Austin voor het team racen, wilde het nog niet verder kijken dan dat weekend en het heeft nagelaten de Fransman en Rus voor de rest van 2017 te bevestigen.

Voor 2018 zijn er evenmin coureurs vastgelegd door Toro Rosso. Met ingang van dat seizoen gaat het team met Honda-motoren rijden, wat de kwestie omtrent Gasly natuurlijk ook wat gevoeliger maakt met oog op de relatie met de Japanse fabrikant.