De Grand Prix van Japan wordt Jolyon Palmers laatste voor Renault. Toro Rosso-coureur Carlos Sainz neemt na de race van komende zondag op Suzuka zijn plekje over.

Sainz zou sowieso na dit jaar de overstap van Toro Rosso naar Renault maken om Palmer te vervangen, maar Renault meldt nu dat het een akkoord heeft bereikt met Palmer om na de race in Japan al uit elkaar te gaan.

“De Grand Prix van Japan wordt mijn laatste voor Renault”, bevestigt Palmer, die verder niets loslaat over zijn toekomst. “Mijn focus ligt op de race in Japan. Ik wil het daarin zo goed mogelijk doen en daarna ga ik mijn opties overwegen.”

Namens Renault bedankt teambaas Cyril Abiteboul de Brit voor bewezen diensten. “Hij is altijd erg toegewijd en professioneel geweest. Hij heeft karakter getoond en we wensen hem het beste voor de toekomst.”

Kvyat keert na twee races afwezigheid terug.

Comeback Kvyat
De plek van Sainz bij Toro Rosso wordt bij de Grand Prix van Amerika, na Japan de volgende op de kalender, ingenomen door Daniil Kvyat. Kvyat werd zelf na de Grand Prix van Singapore nog aan de kant gezet bij Toro Rosso, maar keert na twee races afwezigheid dus terug.

Of Kvyat ook de rest van het seizoen bij Toro Rosso rijdt, is niet bevestigd door het team. Pierre Gasly, de Fransman die na de race in Singapore Kvyats stoeltje overnam, zal echter ook in Amerika voor het team rijden. Dat betekent dat hij de finale van de Japanse Super Formula, ook dat weekend, laat schieten.

Wat de rest van 2017 betreft heeft Toro Rosso ook omtrent Gasly geen duidelijkheid gegeven. Waar het bij monde van teambaas Franz Tost wel duidelijk over is, is dat het Sainz zeer dankbaar is voor ‘al zijn harde werk de afgelopen drie seizoenen’.

“Carlos werkte altijd heel hard en heeft een aantal geweldige resultaten voor ons behaald”, zegt Tost, terwijl Sainz Toro Rosso en beschermheer Red Bull dankt voor de mogelijkheid nog dit jaar over te stappen naar Renault. “Zo kan ik het team en de auto alvast leren kennen. Ik verheug me erop bij Renault aan de slag te gaan, maar ik wil eerst zondag nog mooi afscheid nemen van Toro Rosso!”