Jenson Button en Fernando Alonso kunnen aankomend weekend in Canada rekenen op verbeterde motoren. Honda heeft de turbo’s op zijn Formule 1-motoren aangepakt.

McLarens motorenpartner Honda hulde zich dit seizoen tot dusverre in stilzijgen over het inzetten van de zogenaamde tokens – de tegoedbonnetjes die beperkt gebruikt mogen worden om bepaalde motoronderdelen tijdens het seizoen te veranderen. Nu hebben de Japanners bekendgemaakt dat het twee van zulke tokens heeft ingezet om de turbolader van hun motor te verbeteren. Overigens heeft Ferrari hetzelfde gedaan. Renault introduceerde in Monaco al een flinke motorupdate.

Coureurs mogen in 2016 slechts vijf keer van turbo wisselen. Alonso en Button zijn met de update aan hun derde toe, dus tot een gridstraf leidt de aanpassing niet. Het zijn de eerste tokens die Honda dit seizoen gebruikt en het heeft er nu nog twaalf over.

De introductie van de verbeterde turbo’s valt samen met een aangekondigde verbetering van de brandstof waarop de zescilinder turbomotoren gestookt worden. Brandstofleverancier Mobil claimt dat de verbeterde brandstof tot een procent meer vermogen leidt. Eerder al stelde een zegsman van Mobil dat het Honda, dat tot dusverre een moeizame rentree in de Formule 1 kent, bij de hand wil nemen. “We hebben met deze brandstof mogelijkheden gecreëerd om samen met  de motorfabrikant tot betere prestaties te komen. Kortgezegd willen we Honda de ruimte geven om vooruitgang te boeken.”