Hoewel algemeen wordt aangenomen dat Daniel Ricciardo volgend jaar voor Red Bull rijdt en Mark Webber dit ook verklapte aan de Australische TV, houdt Red Bull-teambaas Christian Horner vol dat het stoeltje naast Sebastian Vettel nog niet gevuld is.

“De beslissing is gemaakt. We weten allemaal wie mijn opvolger bij Red Bull gaat worden en ik ben blij dat de keuze zo is uitgevallen. Het is goed voor hem en goed voor Australië.” Met die woorden – gebezigd tegenover Channel 10 – verklapte Mark Webber afgelopen zondag al dan niet bewust dat zijn landgenoot Daniël Ricciardo hem gaat opvolgen, zoals sinds het afzeggen van Kimi Räikkönen ook al algemeen wordt aangenomen.

De uitspraak van Webber laat aan duidelijkheid niet veel te wensen over – net zoals Räikkönens manager Steve Robertson eerder eveneens klare taal sprak – maar Red Bull-teambaas Christian Horner houdt vol dat de keuze nog niet is gemaakt en ook Räikkönen nog gewoon een kandidaat is.

“Ik heb nog nooit van een coureur gehoord die een andere coureur contracteert”, schamperde Horner in België in reactie op de uitspraak van Webber, alvorens daar tegenover Formule 1-verslaggever Adam Cooper aan toe te voegen dat er ‘ondanks alle geruchten nog niks rond is’.

“Er is nog niets ondertekend. De situatie is dus ook nog niet veranderd. We zijn op zoek naar de sterkst mogelijke rijderscombinatie voor volgend jaar en het is daarom essentieel dat we onze opties uitvoerig en van alle kanten bekijken.”

Dat laatste is veel werk, vertelt Horner, die verder nogal cryptisch is: “We zijn eigenlijk nogal verrast door de opties die we hebben, want er zitten er een aantal bij die we vooraf niet voor mogelijk hadden gehouden.”

Net zoals hij geen namen noemt, laat Horner ook in het midden hangen wanneer een beslissing verwacht kan worden. “We hebben de tijd en zullen dus sowieso voor Monza geen aankondiging doen. Waarschijnlijk gaat het zelfs na Monza nog wel even duren tot we eruit zijn.”

Keuze uit drie?
De algemene aanname is dat de keuze tussen drie coureurs gaat: de al eerder genoemde Daniel Ricciardo en Kimi Raikkönen, met Ferrari-kopman Fernando Alonso daar nog bij als outsider.

Over Ricciardo wil Horner tegenover Formule 1-verslaggever Adam Cooper nog wel kwijt dat hij met het eventuele aanstellen van de Australiër sowieso geen haast hoeft te maken. “Daniel staat officieel namelijk al bij ons onder contract en is uitgeleend aan Toro Rosso”, legt hij uit. “Dat geldt ook voor zijn teamgenoot Jean-Éric Vergne. We kunnen die jongens op elk moment oproepen.”

Räikkönen is volgens manager Steve Robertson inmiddels dus niet meer in gesprek niet meer in de running bij Red Bull, maar Horner houdt deze optie toch nog open: “Kimi heeft toch nog nergens anders getekend?”

Tenslotte is er dus Alonso. De Spanjaard lijkt de minst waarschijnlijke optie. Dit omdat hij vastligt bij Ferrari, maar Horner heeft de deur telkens bewust op een kier gelaten. Dat kan natuurlijk zijn omdat hij onrust wil stoken binnen de Scuderia, maar uitgerekend Bernie Ecclestone – de grote baas van de Formule 1 – stookte het vuurtje in Spa weer eens op. Gevraagd door Cooper of hij denkt dat Ferrari op zoek is naar een vervanger voor Felipe Massa, antwoordde hij als volgt: “Ze moeten eerst Alonso maar eens zien te behouden.”