*

Horner looft ‘sensationele’ Kvyat

Daan de Geus

Daan de Geus

3 augustus 2014 11:52

Horner looft ‘sensationele’ Kvyat
Racepictures

Red Bull-teambaas Christian Horner is zeer onder de indruk van de eerste helft van het debuutseizoen van Daniil Kvyat, het Red Bull-talent dat voor B-Team Toro Rosso rijdt.

In zijn eerste elf races voor Red Bulls opleidingsteam heeft Kvyat zes punten gescoord. De twintigjarige Rus deed dat dankzij vier puntenfinishes die zeker niet alleen aan toeval of geluk te danken waren, want Kvyat kwalificeerde zich in zes van de elf kwalificaties waar hij aan heeft meegedaan bij de eerste tien. Genoeg om indruk te maken op Horner, die de loftrompet steekt tegenover Autosport.

“Voor mij is Daniil op dit moment de rookie van het jaar. Hij was sensationeel in de eerste seizoenshelft. Zijn pure snelheid is ronduit indrukwekkend, zeker aangezien hij direct uit de GP3 afkomstig is”, zo prijst Horner de Red Bull-protegé.

“Wat zijn prestaties bovendien nog knapper maakt, is dat hij tijdens de wintertests weinig tijd heeft gehad om zich goed voor te bereiden, terwijl hij in Jean-Eric Vergne een hele snelle teamgenoot heeft die een zeer goede graadmeter vormt.”

Horner maakt zelf geen directe vergelijking tussen Kvyat en Vergne, maar het is duidelijk dat eerstgenoemde er vergekelen met zijn teamgenoot goed vanaf komt. Vergne – die 39 races meer ervaring heeft en aan zijn derde seizoen bezig is – is met zijn huidige totaal van elf punten nog niet buiten bereik voor Kvyat en wint het kwalificatieduel met zijn jongere teamgenoot maar nipt, met zes tegen vijf.

Hoewel niet vergeten mag worden dat Vergne dit jaar erg veel pech heeft gehad, is zijn positie toch enigszins onder druk komen te staan door de indrukwekkende prestaties van Kvyat. Dit ook omdat een aantal Red Bull-talenten zich op het moment flink in de kijker rijdt in de opstapklassen, terwijl Toro Rosso de Red Bull-pupillen nog nooit langer dan drie jaar de kans heeft gegeven zich te bewijzen.