Spannend, dat worden de eerste meters van de RB13, Red Bulls 2017-auto. Het is één van de mooiste bolides die het volgens teambaas Christian Horner heeft gemaakt. “De aloude wijsheid is dat een auto die er goed uitziet, het ook goed doet. En deze ziet er zeker goed uit.”

Dat vertelt Horner op de website van het team dat de RB13 komende zondag 26 februari zal presenteren. Horner vertelt daarbij dat hij goed kan begrijpen dat de ogen van de gehele Formule 1-wereld de komende tijd op, eerst, alle presentaties en daarna de wintertests gericht zullen zijn. “Want het is altijd een enorm spannende tijd.”

Toch heeft het volgens Horner noch voor de buitenwacht, noch voor zijn eigen team zin om zich tijdens de testdagen blind te staren op ‘zaken als wie welke rondetijd rijdt, en met hoeveel brandstof, of wie al racesimulaties doet.’ “Je moet gewoon oogkleppen opdoen en naar jezelf kijken.”

“Het gaat erom dat je je testprogramma afwerkt, want als het seizoen straks in Melbourne begint, is alles toch weer anders”, weet hij. Horner rekent daarbij hoe dan ook op een sterk Red Bull, onder het mom ‘nieuwe regels, nieuwe kansen’, maar ook met hulp van een hopelijk sterkere Renault-motor.

Ondanks dat ziet Horner titelverdediger Mercedes nog altijd als het te kloppen team. Red Bull heeft echter twee belangrijke troeven in huis: Daniel Ricciardo en Max Verstappen. “Het spannendste rijdersduo in de Formule 1”, herhaalt hij die vorig jaar vaak gebezigde uitspraak nog maar eens.

“Het wordt enorm interessant om te zien hoe Max zicht ontwikkelt, naarmate hij meer ervaring en zelfvertrouwen opdoet”, zegt de Red Bull-teambaas, volgens wie Verstappens teamgenoot Ricciardo ‘op de top van zijn kunnen zit’. “Hij was voor mij in 2016 ook de coureur van het jaar.”

“Daniel en Max zijn twee enorm toegewijde en harde racers. Ik denk ook dat ze een geweldige onderlinge relatie hebben. Ze zullen elkaar ontzettend hard blijven pushen, wat vanuit het team gezien geweldig nieuws is. Ik kan me geen betere, meer gedreven coureurs wensen om in onze auto’s te zetten.”

De presentatie van de Red Bull RB12 in 2016.