Het doet Red Bull-teambaas Christian Horner goed dat zijn coureur Mark Webber in stijl afscheid heeft genomen van de Formule 1. “Hij heeft tot het eind op de top van zijn kunnen gepresteerd.”

“Veel atleten hebben carrières die als een nachtkaars uitgaan, maar Mark heeft tot op het laatst op de top van zijn kunnen gepresteerd en in stijl afscheid genomen van de Formule 1”, vindt Horner.

“Het is geweldig om te zien hoeveel succes Mark in deze sport en dan vooral bij dit team heeft gehad”, zegt Horner, die Webber al kende toen de Australiër nog Formule 3000 reed en hem sinds 2007 in dienst heeft als coureur van Red Bull.

Wat Webber sindsdien in zijn zeven seizoenen bij Red Bull heeft laten zien, is zeer indrukwekkend, meent zijn teambaas: “Toen Mark hier kwam, had hij weliswaar een goede reputatie, maar slechts één podium achter zijn naam. Bij ons is hij echter enorm succesvol geworden en heeft hij een belangrijke rol gespeeld in het ontwikkelen van de auto’s en het winnen van vier constructeurskampioenschappen.”

“Adrian Newey en de rest van het technische team hebben altijd met veel plezier met hem gewerkt en vonden zijn feedback van onschatbare waarde, terwijl Mark op het circuit altijd enorm snel is geweest.”

“Hij heeft natuurlijk de pech gehad dat hij in Sebastian Vettel zo’n sterke teamgenoot had, maar dat doet – zeker aangezien mensen nog wel eens onderschatten hoe goed Sebastian is – zeker niet af aan Marks kwaliteiten als coureur.”

“De manier waarop Mark zich telkens weer wist te motiveren, ook al gebeurde dat soms op een manier die voor spanning binnen het team zorgde, is bovendien zeer indrukwekkend. Hij heeft bewezen mentaal ijzersterk te zijn en absoluut het uiterste uit zichzelf gehaald.”

In Formule 1 nummer 18 staat een uitgebreid afscheidsinterview met Mark Webber, waarin hij terugblikt op zijn tijd in de koningsklasse van de autosport en vertelt hoe hij zijn laatste races heeft ervaren. Formule 1 nummer 18 ligt vanaf donderdag in de winkel.