Imola is bereid om de organisatie van de Grand Prix van Italië over te nemen van Monza, als dat circuit er niet in slaagt een nieuwe deal te sluiten met Formule 1-baas Bernie Ecclestone.

Monza voert al een tijd moeizame onderhandelingen met Ecclestone. De rijke Brit wil dat de Italianen hem nadat in 2016 hun huidige, voordelige deal afloopt net zoveel geld betalen voor hun race als de andere Grand Prix-organisatoren. De benodigde financiële middelen kan Monza echter vooralsnog niet bij elkaar krijgen.

De burgemeester van het Italiaanse stadje, Daniele Manca, besprak de kwestie maandag in Londen met Ecclestone. “We wilden hem laten zien hoe graag Imola de Grand Prix wil, maar ook dat we onze best willen doen om de Grand Prix in Italië te houden”, zegt Manca tegen motorsport.com.

Ecclestone open voor terugkeer

Het Formule 1-opperhoofd staat open voor een terugkeer naar Imola, vertelt Manca. “Bernie vertelde ons dat hij überhaupt nooit weg wilde van Imola. En hij zal zich ook nog herinneren dat Enzo Ferrari hem ooit hoogstpersoonlijk gevraagd heeft om een Grand Prix op het circuit te organiseren.”

“We moeten natuurlijk nog het een en ander uitzoeken, met de financiële situatie voorop”, geeft de burgemeester toe. Maar het verhaal krijgt volgens hem zeker een vervolg: “Ecclestone is bereid te kijken naar de voorwaarden en het tijdsbestek waaronder we Imola terug op de kalender kunnen krijgen. Het doel is 2017.”

De Formule 1 reed van 1980 tot 2006 in Imola, op het roemruchte Autodromo Enzo e Dino Ferrari. Meestal was dat onder de noemer ‘Grand Prix van San Marino’. Nadat het circuit van de kalender verdween, werd het grondig verbouwd. De chicane voor start-finish werd daarbij verwijderd, en er kwam een nieuw pitcomplex.