Op het Portugese Portimão heeft IndyCar-coureur Colton Herta van de Formule 1 geproefd met McLaren. De 22-jarige Amerikaan stapte in de MCL35M, de McLaren-bolide van 2021.

Terwijl de Formule 1 in Oostenrijk aanwezig was verschenen er vanuit Portugal beelden van McLaren, dat zich zou voorbereiden op een test. Dat werd maandag bevestigd door het team, dat ook meteen bekendmaakte dat IndyCar-coureur Colton Herta achter het stuur zou kruipen voor de test, die onder het zogenaamde Testing of Previous Cars-programma (TPC) valt.

Deze regel biedt teams de mogelijkheid om coureurs te laten testen met een auto van een jaar geleden, waar de teams vaak juist alleen wat oudere bolides mogen testen. Deze test heeft McLaren aangegrepen om jong talent in de vorm van Herta de kans te bieden om van de Formule 1 te proeven. Herta was vorig jaar een van de smaakmakers in de IndyCar en heeft inmiddels zes zeges en zeven polepositions op zijn naam staan.

Lees ook: IndyCar-coureur Herta ziet Formule 1 nog altijd als ‘serieuze ambitie’

Foto: McLaren

“Colton is een bewezen talent in de IndyCar en we zijn benieuwd hoe hij zich aanpast aan een Formule 1-auto”, aldus Andreas Seidl, teambaas van het McLaren Formule 1-team. “We geloven dat dit testprogramma hem waardevolle ervaring zal opleveren en tegelijkertijd het voordeel zal aantonen van het uitbreiden van eerdere autotests om veelbelovende coureurs voor de toekomst te laten zien.”

Herta heeft maandag al enkele kilometers gereden op Portimão en heeft daar vandaag en woensdag ook nog de tijd voor, aangezien het een driedaagse test betreft. Hij zal echter niet alleen in actie komen: ook test- en ontwikkelingscoureur Will Stevens zal in de MC35M stappen voor wat testmeters.

De test voor Herta doet meteen de geruchten aanwakkeren dat de Amerikaan zich klaarstoomt om Daniel Ricciardo te vervangen. De Australiër worstelt al het hele seizoen om de MCL36 onder de knie te krijgen terwijl teamgenoot Lando Norris al een stuk meer punten heeft gescoord. Toch verzekerde McLaren-CEO Zak Brown onlangs nog dat Ricciardo ook in 2023 voor McLaren zal rijden. “We zullen er alles aan doen om hem weer in zijn beste vorm te krijgen”, zei Brown.

“We zullen er alles aan doen om hem te helpen en ontzettend hard werken omdat we weten dat hij races kan winnen voor ons”, vervolgde de Amerikaan. “Kan hij dat doen? Dat hangt af van de auto die we hem geven. Maar we vragen één ding van hem: dat hij op Lando’s niveau gaat rijden, ofwel een beetje beter of een beetje erachter. We hebben gezien dat als we hem een auto geven die in staat is om te winnen, hij het kan”, aldus Brown.