De Grand Prix van Italië staat de komende vijf jaar op de Formule 1-kalender. Het contract met het circuit Monza is verlengd, maakte Liberty-ceo Chase Carey vandaag bekend tijdens een evenement in Milaan ter viering van de negentigste Italiaanse Grand Prix, tevens de negentigste verjaardag van Ferrari.

De aankondiging kon op luid gejuich rekenen van de tifosi die massaal aanwezig waren. Het contract van het circuit Monza zou dit jaar verlopen, maar nu is de race de komende vijf jaar veiliggesteld. Daarmee lijkt definitief het doek te vallen voor Hockenheim. De kalender van 2020 kent nu al 22 races, en het contract van Hockenheim is niet verlengd. Dat lijkt nu ook geen optie meer omdat de teams dan moeten stemmen om meer dan 22 races toe te staan, wat weer andere regels zal beïnvloeden, waaronder het aantal toegestane krachtbronnen in een jaar.

De contractverlenging van vijf jaar is een nieuwe winst voor Liberty Media. Zij gaven aan dat ze historische Europese races wilden beschermen en terugbrengen. Eerder werd het contract van Silverstone al met vijf jaar verlengd, terwijl de Spaanse Grand Prix met slechts een enkel jaar is verlengd. Bij de aankondiging was ook FIA-voorzitter Jean Todt aanwezig.

‘Uniek gevoel bij deze Grand Prix’
Chase Carey is blij dat de historische race nog zeker vijf jaar op de kalender staat. ”Dit is één van de vier Grands Prix die onderdeel waren van het kampioenschap van 1950, die nu nog op de kalender staan. Samen met de Britse Grand Prix is dit de enige race die sinds 1950 elk jaar gehouden wordt. Het gevoel dat je krijgt van de Italiaanse Grand Prix is heel uniek, net als het podium daar”, aldus de Amerikaan.

Het Autodromo di Monza werd in 1922 geopend, waarna het een aantal verschillende lay-outs heeft gekend. Sinds 1950 staat de Grand Prix van Italië op de Formule 1-kalender, en is op een enkele uitzondering na – in 1980 op Imola – altijd op Monza verreden. Het circuit staat bekend om de enorm hoge snelheden die bereikt worden door de Formule 1-auto’s dankzij de lange rechte stukken. De Italiaanse Grand Prix van 2020 vindt plaats op 6 september.