Hij stond al 22 keer eerder aan de start van de Grand Prix d’Endurance, zoals de befaamde 24-uursrace van Le Mans ook wel wordt genoemd. Jan Lammers kan het niet laten en doet dit jaar weer mee. “Ik had eigenlijk gedacht op deze leeftijd meer op de golfbaan rond te hangen”, grapt hij. Het wordt toch weer de racebaan.

Jan Lammers was 27 jaar bij zijn eerste Le Mans-start. “Als je het voor het eerst meemaakt, is het een belevenis die je bijna niet kunt uitleggen”, weet hij nog. Dat zullen zijn debuterende teamgenoten Frits van Eerd (49) en Ruben Barrichello (44) in de editie van 2017 ondervinden. “Ik heb sindsdien wel een paar lentes achter de rug”, lacht hij met een watertje in de hand bij de presentatie van Racing Team Nederland.

Virtuele vuurproef
Het is een compleet nieuw team, dat uitkomt in de LMP2, de klasse net onder de kanonnen van de LMP1. Ondanks dat Lammers dit jaar voor de 23e keer meedoet, moet hij toch de zogenaamde rookietest doen. Dat betekent samen met Van Eerd en Barrichello afreizen naar Frankrijk om acht uur lang in de simulator een virtuele vuurproef te doorstaan. “Het is een beetje als opnieuw rijexamen doen. Ik zie het maar als mezelf updaten naar het racen van vandaag.”

Lammers is ondertussen al zestig jaar en heeft een lang raceleven achter de rug. Achter het stuur kruipen is naar eigen zeggen nog steeds opwindend. “Zeker als ik voor de eerste keer weer het circuit van Le Mans op rijd, met een auto die onwaarschijnlijk hard de hoek om gaat.”

Formule 1 Cover 4
Lees nu het volledige verhaal in de nieuwe FORMULE 1.
Bestel ‘m hier!