Max Verstappen moet zijn rijstijl niet aanpassen, maar soms wel wat beter nadenken. Dat stelt zijn vader – en ex-Formule 1-coureur – Jos Verstappen.

Jos Verstappen heeft in het programma Peptalk van Ziggo Sport uitgebreid gesproken over het optreden van zijn zoon in China, waar Max had kunnen winnen, maar een tweetal incidenten er uiteindelijk voor zorgden dat hij als vijfde geklasseerd werd. Na de race werd, niet voor het eerst dit jaar, veel geschreven en gesproken over zijn rijstijl en of hij minder gretig moet zijn, maar vader Jos vindt van niet.

“Ik wil niet dat hij zijn rijstijl aanpast, want laten we eerlijk zijn: hoe hij met de start omgaat en daar twee mensen inhaalt, is gewoon perfect. Dat willen we allemaal zien.” Zijn acties van later in de race, op Lewis Hamilton en vooral die op Sebastian Vettel, zijn echter een ander verhaal, vindt vader Verstappen.

De inhaalpoging op Hamilton buitenom de snelle bocht zeven vindt Verstappen “nog niet zo verkeerd”, maar: “Het was iets te veel. Buitenom in de bocht is altijd moeilijk. Er ligt veel rotzooi naast de racelijn en je doet het bij een wereldkampioen die heel goed kan rijden, in een Mercedes die heel goed is en die hij ook nog een beetje naar buiten laat lopen. Dat gaat gewoon niet, was net iets te veel.”

De actie later in de race op Vettel, waar Max in ronde 43 zag dat de Duitser iets te wijd de hairpin in ging en in een gat dook dat er uiteindelijk niet was, noemt Jos daarentegen “helemaal verkeerd”. “Dat kon gewoon niet. Dat was een inschattingsfout.” Vader en zoon gaan er ook over praten: “Analyseren wat er gebeurd is, maar hij weet dat zelfs donders goed, ik hoef het eigenlijk al niet meer uit te leggen.”

“De meeste pijn heeft hij ook zelf wel”, weet Jos, die al vertelt wat voor advies hij zijn zoon zal meegeven: “Hij moet in sommige omstandigheden wat meer nadenken.”