Mattia Binotto is als teambaas ‘precies wat Ferrari nodig had’ en Charles Leclerc is als coureur een echte aanwinst. Dat vinden oud-coureurs Marc Gené en Davide Valsecchi, tegenwoordig allebei analist. “Het was de juiste beslissing met jongere mensen verder te gaan.”

Die laatste opmerking komt op het conto van Gené, die behalve analist voor de Spaanse tv-zender Movistar ook nog testrijder voor Ferrari is en de wisseling van de wacht – Binotto nam van de winter het stokje over van Maurizio Arrivabene als teambaas – van dichtbij heeft meegemaakt. Met Binotto heeft Ferrari volgens hem ‘een heel evenwichtige man’ aan het roer, wat minder druk betekent. “Natuurlijk is er altijd druk, want het blijft Ferrari, maar je voelt die druk minder sterk dan voorheen.”

Lees ook: ‘Onderwijzer Binotto’ wil nieuwe Ferrari-dynastie: ‘Onze auto is stabiel en voorspelbaar’

Als voorbeeld haalt Gené aan hoe niemand bij Ferrari na de teleurstellend verlopen seizoensouverture in Melbourne in paniek is geraakt. “Er is een grondige analyse gemaakt waarom het is misgegaan, vervolgens zijn er aanpassingen doorgevoerd en nu is de auto weer op het niveau van de tests in Barcelona.” Valsecchi, analist bij Sky Sports Italië, ziet ‘een totaal andere energie’ bij Ferrari. “Arrivabene was hard en soms agressief, Binotto is heel anders, veel flexibeler. Hij heeft alle politiek uit het team gehaald.” De sfeer is zelfs ‘zeer relaxed’, ziet Valsecchi.

Lees ook: Rondje buitenlandse media: ‘Leclerc bedreigt Vettel, ook Norris maakt indruk’

Waar Binotto als teambaas de credits krijgt, ontpopt Leclerc zich als coureur tot het nieuwe goudhaantje. “Hij gaat dit jaar om de titel vechten, zeker. Hij is qua snelheid al minstens gelijkwaardig aan Vettel”, zegt Valsecchi. Gené roemt ook Leclercs mentaliteit. “Hij kan met de druk van Ferrari omgaan.” Gené noemt het ‘een doorbraak’, dat Ferrari voor zo’n jonge coureur is gegaan, net zoals de rest van het team een opfrisbeurt heeft gekregen zonder dat dit in een paleisrevolutie veranderde. “Het was de juiste beslissing met jongere mensen verder te gaan.”

In FORMULE 1 nr. 4 lees je een uitgebreide reportage over de cultuuromslag bij Ferrari en het ijzersterke, maar ook zegeloze, optreden van de Scuderia in Bahrein. FORMULE 1 hier te bestellen nr. 4 is nu in de winkel te koop of .