Bij de meeste teams zouden ze alleen heel blij zijn als hun nieuwe auto op de nieuwe Mercedes lijkt, maar Toro Rosso’s James Key vindt het ook een beetje jammer.

“Aan de ene kant zijn we natuurlijk wel blij dat we niet het enige team zijn dat met bepaalde vondsten is gekomen”, ziet Key het bij de presentatie van Toro Rosso’s STR12 toch als een soort validatie. “Maar aan de andere kant is het jammer dat we niet het enige team zijn dat bepaalde dingen heeft bedacht.”

“Toen ik de Mercedes voor het eerst zag, dacht ik gelijk: ‘ah, ze hebben onze voorwielophanging’. Al zullen de meeste mensen zeggen dat wij hún voorwielophanging hebben. De neuzen lijken echter ook op elkaar, net als de sidepods”, somt Key op.

“Het is compleet toeval”, vervolgt hij. “Er zijn zoveel verschillende concepten waar je mee kan komen, zoals ook wel te zien is aan hoe verschillend de meeste auto’s eruitzien.”

Toro Rosso’s STR12.

Sainz
Toro Rosso-coureur Carlos Sainz, die vandaag de eerste wintertestdag voor zijn rekening neemt voor het team uit Faenza, vindt het helemaal niet verkeerd dat de STR12 wel wat weg heeft van Mercedes’ W08.

“Als je auto lijkt op die van het team dat elke race wint, dan geeft dat mij persoonlijk wel een goed gevoel en het nodige vertrouwen. Ik denk ook dat we wel vertrouwen mogen hebben, want onze engineers bij Toro Rosso hebben de laatste jaren wel laten zien dat ze sterk zijn qua aerodynamica.”

“Ze kunnen op dat vlak zeker een goede basis leggen, een goed platform neerzetten. We zullen geen kampioen worden, maar ik hoop en verwacht toch wel een auto te hebben waarmee we in de races in de top tien mee kunnen doen.”

“Hopelijk kunnen we de auto daarbij ook goed doorontwikkelen. Vorig jaar was dat lastig doordat we toen met een één jaar oude motor reden. Hopelijk lukt dat nu beter, nu dat niet meer een probleem is”, verwijst hij naar de overstap van oude Ferrari-motoren naar nieuwe Renaults.