Toro Rosso heeft in Barcelona als laatste team de nieuwe auto onthuld. De STR12 markeert de terugkeer van Ferrari- naar Renault-motoren en zal bestuurd worden door Carlos Sainz en Daniil Kvyat.

Eerder dit kalenderjaar gingen er al geruchten dat Toro Rosso voor het eerst sinds de overname van Minardi in 2006 met een compleet nieuwe livery op de proppen zou komen. Dat bleek niet uit de lucht gegrepen. De kenmerkende handgetekende stier heeft plaatsgemaakt voor zilverkleurige Red Bull-logo’s en rode accenten op een meer metallic-blauwe basis.

Buiten de fonkelende livery valt het op dat de STR12 een mooie, ranke en vooral afgeronde neus heeft, zonder uitstulping. Verder naar achteren springt natuurlijk de sharkfin in het oog, als ook sidepods die aan de onderkant ver naar voren doorlopen.

De belangrijkste wijziging voor Toro Rosso ten opzichte van 2016 ligt echter onder de motorkap. Waar het team uit Faenza vorig jaar noodgedwongen nog opteerde voor overjarige Ferrari-motoren, heeft het door de verbeterde verstandsverhouding met Renault in 2017 ‘gewoon’ weer de beschikking over fonkelnieuwe krachtbronnen van Franse makelij.

Het rijdersduo is ten opzichte van vorig jaar ongewijzigd gebleven. Carlos Sainz begint aan zijn derde dienstjaar bij Toro Rosso, en ook Daniil Kvyat mocht ondanks een kwakkeljaar aanblijven. De Rus zou zijn carrière hebben gered door één sterk optreden in Singapore, toen hij Max Verstappen langdurig achter zich wist te houden.

Voor beiden geldt echter wel dat dit het jaar van de waarheid wordt, aangezien nooit eerder een coureur meer dan drie seizoenen uitkwam voor Toro Rosso, wat nog altijd een opleidingsteam betaamt te zijn. Carlos Sainz gaf eind 2016 echter al aan dat 2017 wat hem betreft het laatste jaar bij Toro Rosso wordt, aangezien hij in 2018 voor een topteam, liefst Red Bull, wil uitkomen.

Foto’s pitstraat: Sutton Images