*

Knappe vierde plek voor Button

Daan de Geus

Daan de Geus

9 november 2014 20:49

Knappe vierde plek voor Button
Racepictures

Jenson Button heeft zich in Brazilië weer eens van zijn beste kant laten zien. Het podium bleef net buiten bereik voor de Brit, maar de vierde plaats is voor McLaren in 2014 ook al een knappe prestatie.

“Ik heb het naar mijn zin gehad in de auto vandaag”, zegt Button, die in de eerste stint een gokje waagde dat goed uitpakte: “Ik besloot vol te pushen en niet aan de bandenslijtage te denken, hopende dat ik zolang ik binnen DRS-bereik zat van Valtteri Bottas, die voor me reed, een gaatje zou kunnen slaan naar de jongens achter me. Dat bleek te kloppen”, stelt hij tevreden vast.

Button had het later in de race ook nog met een andere Fin aan de stok: Ferrari-coureur Kimi Räikkönen. “Ik had een leuk gevecht met hem”, geniet Button na. “Dat was echt een hoogtepunt. Met Kimi weet je dat je op het scherpst van de snede kunt strijden, zonder dat het verkeerd afloopt of er gekke dingen gebeuren. Ik heb genoten van ons duel.”

Button besliste het duel in zijn voordeel en leek ondertussen door de tijdstraf die de voor hem rijdende Felipe Massa aan zijn broek kreeg nog kans te maken op de derde plek. “Tot mijn laatste stop verliep mijn race foutloos, maar helaas ging er toen iets mis in de communicatie en reed ik een rondje te lang door. De kans om mee te doen om het podium ging daardoor verloren, al was het uiteindelijke resultaat alsnog geweldig”, meent de nummer vier.

Racing director Eric Boullier onderschrijft dat: “Jenson reed geweldig”, vindt de Fransman, die moet erkennen dat een vierde plek ‘voor McLaren natuurlijk minder is dan wat we eigenlijk ambiëren’, maar gezien de omstandigheden en de qua performance teleurstellende MP4-29 waarmee Button en zijn teamgenoot Kevin Magnussen het moeten doen is het volgens Boullier ‘een uitstekend resultaat’.

Diezelfde teamgenoot Magnussen wist minder te imponeren. Hij werd negende. “Ik ben blij voor Jenson en het team. De vierde plek is een knap resultaat en de bijbehorende punten zijn zeer belangrijk voor ons, maar met mijn eigen race ben ik niet tevreden”, vertelt de jonge Deen.

“Ik had veel last van de hoge bandenslijtage”, zo legt hij de vinger op de zere plek. “Ik deed uiteraard mijn uiterste best het binnen de perken te houden, maar dat lukte niet en daardoor was ik niet snel genoeg om jongens als Fernando Alonso en Nico Hülkenberg achter me te houden. We moeten maar goed over de data gaan en kijken wat er verkeerd zat.”

In totaal neemt het bij de constructeurs als vijfde geklasseerde McLaren veertien punten mee uit Brazilië. Aangezien rivaal Ferrari er evenveel scoorde met Alonso en Räikkönen op de plekken zes en zeven, gaat dat team over twee weken met een voorsprong van 49 punten de finalerace in Abu Dhabi in. Die race is echter dubbele punten waard, dus hoewel de kans klein is dat McLaren nog langszij komt, is het niet uitgesloten.