Het voelde echt als een dag 1 terwijl het dag 4 is, zei Robert Kubica vanmiddag na zijn ochtendsessie en daarmee is het probleem van Williams weer eens pijnlijk duidelijk. “Ik heb maar twaalf rondjes echt kunnen rijden, het was eigenlijk een soort shakedown dus ik kan er verder niet zoveel zinnigs over zeggen.”

De Pool keert dit jaar na een jarenlange afwezigheid terug in de Formule 1 als wedstrijdcoureur maar hij had zijn de eerste testweek uiteraard graag anders gezien. “Beter laat dan nooit. Het grootste probleem is opgelost, we hebben nu een auto. Maar Australië is niet ver meer, het had beter geweest als ik op dit punt al meer gevoel voor de auto zou hebben gehad. Ideaal is het niet, nee.”

Lees ook: Op de tribune met de Kubica-fans: ‘Oh shit, is dat Robert?!’ 

Williams slaagde er niet in om de nieuwe FW42 af te hebben voor de start van de testweek. De auto werd gisternacht pas ingevlogen, George Russel reed gistermiddag een twintigtal rondjes, Kubica nog eens 48. Dit is de situatie nu, we moeten blijven werken. Hopelijk waren dit de laatste vertragingen en gebeurt het voor Australië niet nog eens. We moeten nu vooruitkijken.”

Het team beleefde een rampseizoen vorig jaar en scoorde slechts 7 punten. “We moeten uiteindelijk grotere stappen vooruit zetten dan de rest, anders rijden we alsnog het hele jaar achteraan. Over de prestatie van de auto is nu nog niet zoveel te zeggen, dat doen we volgende week wel.”

Lees ook: Claire Williams door het stof: ‘Dit was genant, wij zaten fout’