Robert Kubica voelde zich dinsdag ‘goed en zelfverzekerd’ achter het stuur van de Williams FW40, waarmee hij honderd ronden reed tijdens de bandentest in Abu Dhabi.

Dat vertelt de coureur die momenteel aan een comeback werkt, nadat hij in 2011 zwaargewond raakte bij een rallyongeluk. Kubica testte eerder dit jaar voor het team van Renault, maar heeft zijn pijlen nu op Williams gericht. Na eerdere tests met een 2014-auto van dat team, zat hij dinsdag voor het eerst achter het stuur van de FW40, de Williams-bolide van dit jaar.

Kubica in actie in de FW40.

Op het Yas Marina Circuit kwam Kubica tot honderd ronden en een negende tijd, uit twaalf deelnemers aan de eerste dag van de bandentest in Abu Dhabi. “Ik heb bepaalde beperkingen waar ik me aan moet aanpassen, maar mijn lichaam gaat daar goed mee om en het voelt heel natuurlijk om met deze auto’s te rijden. Dat geeft me veel vertrouwen”, vertelt Kubica.

De 32-jarige Pool, die eerder dit jaar ook al een 2017-auto van Renault uitprobeerde tijdens een test op de Hungaroring, verklaart verder dat hij ‘niet weet wat de toekomst zal brengen’. “Maar als er verder niets uitkomt, is dat wel een teleurstelling, want ik voel me goed, op mijn gemak en zelfverzekerd”, zegt hij.

Kubica’s snelste tijd, een 1:41.296, is lastig te vergelijken met rondetijden die tijdens het afgelopen raceweekend gereden zijn. Dat komt omdat VT2, de kwalificatie en race op een later en koeler tijdstip gehouden werden, waardoor de baanomstandigheden dan beter zijn. De eerste en derde training zijn wellicht goede referenties, al is niet duidelijk hoeveel rubber er dinsdag nog op de baan lag.

Kubica staat de pers te woord.

In VT1 en VT3 reed Williams-coureur Lance Stroll, voor wat het waard is, een 1:41.518 respectievelijk 1:40.572. Zijn teamgenoot Felipe Massa, die volgend jaar niet terugkeert en naar wiens stoeltje Kubica dingt, reed vrijdag in de eerst training een 1:40.723 en zaterdag in VT3 een 1:39.383. Onduidelijk is met hoeveel brandstof Kubica zijn snelste tijd reed. Ook reed hij met 2018-banden.

Andere kandidaten
Behalve Kubica zijn er nog een aantal andere kandidaten voor Massa’s zitje. Sauber-coureur Pascal Wehrlein, de door Red Bull aan de kant gezette Daniil Kvyat en Williams-reserve Paul di Resta staan ook op de lijst, net als Renault-testrijder Sergej Sirotkin. Sirotkin test woensdagochtend voor Williams, met Kubica die later op de dag wederom in de FW40 stapt.