Robert Kubica zegt dat Williams ‘grenzen heeft overschreden’ door de nieuwe voorvleugel, die hij op vrijdag testte, zondag van de auto te halen. Volgens de Pool verbeterde de voorvleugel de toestand van zijn auto ‘voor het eerst in lange tijd’ en ‘spreekt het boekdelen’ dat Williams de voorvleugel van de auto haalde.

Williams probeerde vrijdag een nieuwe voorvleugel uit, die volgens Kubica zou moeten helpen bij de ontwikkeling van de auto voor volgend seizoen. De Pool was blij met de impact die de nieuwe voorvleugel had op zijn auto. ”Vrijdag was een positieve dag”, zei Kubica in gesprek met het Poolse Eleven Sport. ”Voor het eerst in zeer lange tijd na het aanbrengen van een nieuwe vleugel, die niet eens beter had moeten zijn of zelfs slechter, verbeterde de toestand van mijn auto”, aldus de Pool.

Kubica was dan ook verrast toen hij zondag vernam dat Williams de nieuwe voorvleugel van zijn auto had gehaald. ”Om een aantal vreemde redenen werd de vleugel voor de kwalificatie van de auto verwijderd. Dit had volgens mij niets te maken met wat er op de baan gebeurde, maar het had meer te maken met andere keuzes. Dat is het wel zo’n beetje”, aldus Kubica.

‘Was de juiste keuze’
In Rusland werd de Pool naar binnen gehaald na een crash van zijn teamgenoot George Russell, als voorzorgsmaatregel om onderdelen te sparen. Hij noemde de situatie destijds ‘niet makkelijk’. ”Deze zondagochtend helpt me om de situatie te begrijpen. Ik was al van een aantal dingen op de hoogte maar vanochtend werden enkele grenzen overschreden. We hebben dit seizoen nog twintig sessies te gaan op de baan dus ik hoop dat sommige dingen worden opgelost, maar deze ochtend spreekt boekdelen voor mij”, aldus Kubica.

Williams legde in een verklaring aan Motorsport.com uit waarom de keuze gemaakt werd. ”De nieuwe voorvleugel was altijd bedoeld als een testobject met het idee om deze later te gaan gebruiken. Met de tyfoon en het feit dat er zaterdag niet gereden werd, wilden we geen risico nemen dat we deze vleugel beschadigen en deze daardoor niet meer kunnen testen in Mexico. Gezien het incident tijdens de kwalificatie bleek dit de juiste keuze te zijn.”

Lees ook: Kubica over gebrek aan reserveonderdelen: ‘We zijn niet klaar voor het risico van racen’

‘Kwam asfalt tekort’
De Williams-coureur crashte zondag tijdens de kwalificatie al vroeg in Q1 en beschadigde zijn auto daarbij flink. ”Ik maakte een fout in de kwalificatie. Ik denk dat ik anders te werk had moeten gaan. De omstandigheden waren lastig en bovendien was de stuurbekrachtiging anders dan op vrijdag, waardoor het gevoel in het stuur compleet anders was. Ik was er zeker van dat ik de bocht gewoon zou halen, maar toen kwam ik plotseling asfalt tekort”, verklaart Kubica zijn crash.

Het team moest zijn auto repareren en besloot om het chassis te vervangen, waar de monteurs slechts minder dan vier uur de tijd voor hadden. Uiteindelijk waren ze net op tijd klaar voor de race en Kubica is dan ook tevreden over zijn monteurs. ”Ze hebben fantastisch werk geleverd voor de race. Helaas hangt niet alles van hen af. Dat is zonde”, sluit de Poolse Williams-coureur af.

Foto: Motorsport Images