Nico Rosberg rijdt onbedreigd naar de pole position in een kwalificatie waarin Lewis Hamilton de fouten aaneenrijgt. De kwalificatie eindigt voor hem in Q3 na een touché met de muur. Met de tiende plaats staat hij één plekje achter Max Verstappen.

Zonder dat er ook nog maar een ronde is gereden in de kwalificatie, weet Sergio Pérez dat hij niet bij de eerste vijf zal starten. Force India heeft na zijn crash in de derde vrije training de versnellingsbak gewisseld met een gridstraf van vijf plaatsen tot gevolg. Met de derde tijd in zowel Q1 als Q2 houdt hij de schade enigszins beperkt.

www.sutton-images.com Sergio Perez (MEX) Force India VJM09 at Formula One World Championship, Rd8, European Grand Prix, Practice, Baku City Circuit, Baku, Azerbaijan, Friday 17 June 2016.

Pérez is in Q1 achter het Mercedes-duo best of the rest.

Terwijl diverse coureurs her en der naast de baan de uitloopstroken verkennen, waaronder ook Lewis Hamilton, zijn het de Mercedessen die in Q1 het veld aanvoeren. Pérez komt daar met P3 dus het dichtst bij in de buurt, gevolgd door Ricciardo, Bottas en Hülkenberg.

Max Verstappen plaatst zich eenvoudig voor de tweede sessie. Hij vindt zijn naam aan het eind van de eerste achttien minuten terug op de tiende plaats. Niet door naar Q2 zijn de beide Manors, maar die houden wel knap de tegenvallende Button, Ericsson en de beide Renaults achter zich.

Q2
In het tweede kwalificatiedeel bindt Nico Rosberg de zevenmijlslaarzen onder. Hij staat bijna anderhalve seconde los van de rest van het veld, met uitzondering van zijn teamgenoot. Lewis Hamilton verremt zich na een matige eerste run opnieuw in zijn tweede run, waardoor hij op een allesbehalve optimaal setje banden zijn eigen tijd nog moet verbeteren om zeker te zijn van Q3. Daar slaagt hij met de tweede tijd echter eenvoudig in.

Max Verstappen zet in zijn eerste run wel een tijd op de klokken, maar gaat er pas in zijn tweede run echt goed voor zitten. Op de supersofts stuurt hij zijn bolide naar de derde tijd, aan het eind van de sessie goed voor P5, één plekje achter teamgenoot Ricciardo.

De uitvallers in Q2 zijn Grosjean, Hülkenberg, Sainz, Alonso, Gutiérrez en Felipe Nasr. Vooral de naam van Hülkenberg valt op in dit lijstje. Door miscommunicatie met het team mist de Duitser de kans om nog een keer aan te zetten voor een snelle ronde.

Q3
In het derde in en laatste deel van de kwalificatie maakt Hamilton vroeg in de sessie zijn hattrick aan uitstapjes naast de baan compleet, terwijl ook Nico Rosberg zich nog niet bovenaan de tijdenlijst laat zien. Daar prijkt vroeg in de sessie de naam van Sergio Pérez.

www.sutton-images.com Lewis Hamilton (GBR) Mercedes AMG F1 after crashing out in Q3 at Formula One World Championship, Rd8, European Grand Prix, Qualifying, Baku City Circuit, Baku, Azerbaijan, Saturday 18 June 2016.

Hamilton bewandelt the walk of shame.

De Mercedessen blijven echter buiten. Daardoor weet Nico Rosberg vlak voor het vallen van de rode vlag de snelste tijd te noteren en de voorlopige pole position voor zich op te eisen. En waar is die rode vlag dan voor? Lewis Hamilton stuurt zijn Mercedes in het kasteelgedeelte te vroeg in en toucheert net zoals Verstappen in Monaco de binnenmuur. Het is einde verhaal voor de wereldkampioen.

Er staan nog twee minuten en vijf seconden op de klok als de sessie hervat wordt. Verstappen heeft door een onhandig samenkomen met Bottas in zijn eerste run op dat moment nog geen tijd staan en moet dus serieus aan de bak. In de slipstream van Vettel en met Bottas opnieuw vlak achter zich rijdt hij de negende tijd, enkel vóór Lewis Hamilton.

Nico Roberg is niet meer naar buiten gegaan, maar handhaaft zich op P1. Pérez blijft tweede, maar wordt dus teruggezet op de grid, waardoor Ricciardo de tweede startplaats erft. Vettel en Räikkönen rijden de vierde en vijfde tijd, vóór Massa, Kvyat, Bottas, Verstappen en Hamilton.